• Trude Fjugstad

Hvordan lage nøttesmør


Nesten på toppen på listen min over favorittmat står nøttesmør, og da aller helst mandelsmør. Om jeg kan spiser jeg helst et par glass i uka, og jeg har det på grøten, i bakst og sammen med mørk sjokolade - nam! Nøttesmør er veldig enkelt å lage selv, og det er mye penger å spare kontra å kjøpe det i butikk. Mulighetene er mange når det kommer til hvilke typer nøtter du bruker, smak du tilsetter osv, og ved å lage nøttesmør selv kan du også lage det i akkurat den konsistensen du vil. For ikke å glemme at ferskt, varmt nøttesmør er noe av det beste som finnes! Her kommer en liten guide til hvordan lage ditt helt eget nøttesmør!

Hva er nøttesmør?

For de av dere som bruker nøttesmør mye og er glad i det er dette kanskje et rart spørsmål, men det er mange som ikke vet hva nøttesmør er, og det er helt i orden. Nøttesmør er nøtter kvernet til det blir en slags pasta, og deretter til det blir helt flytende. Den enkleste måten å forklare det på er å nevne peanøttsmør, for det vet de fleste hva er, og da er det rett og slett det samme bare laget med andre typer nøtter.

Hva smaker det?

Nøttesmør smaker i utgangspunktet som den nøtten du har brukt, evt som kombinasjonen av nøttene du har blandet sammen. Jeg synes det er litt mindre bittert enn hele nøtter, og med en myk konsistens synes jeg den blir mer mild og fyldig i smaken. I nøttesmør kan du dessuten blande inn krydder, kakao osv for å lage egne smaker. I mandelsmør bruker jeg alltid litt vanilje, og jeg vet at mange liker å bruke kanel. Jeg har også laget cashewsmør med frysetørkede bringebær som er helt nydelig! Hvis du vil kan du også blande inn rå kakao i hasselnøttsmør for en nutella-aktig smak. Det er bare å prøve seg frem!

Er det sunt?

Det er god konsensus blant forskere og kliniske ernæringsfysiologer om at nøtter er bra for helsen vår. Ulike nøtter har litt ulikt næringsinnhold, men felles for de fleste er at de består av sunne umettede fettsyrer, antioksidanter, proteiner, diverse vitaminer og mineraler. Valnøtter inneholder for eksempel mye omega-3, mandler er rike på vitamin E og paranøtter er en super kilde til sink (så god at du må være forsiktig med å spise for mange av gangen). Om du er interessert i å lese deg opp på forskning på helseeffekter av nøtter kan du blant annet sjekket ut disse artiklene: HER, HER og HER. Mange liker å påpeke at det er mye kalorier i nøttesmør, og det stemmer, men jeg er ekstremt skeptisk til kalorifokus og synes det er viktigere å fokusere på næring. Og kalorier i seg selv er jo bra uansett, det er bare en målenhet for energi - og energi trenger vi!

Hva kan nøttesmør brukes til?

Det enkle svaret: alt! Neida, det stemmer ikke helt, men det kan brukes til utrolig mye. Det er godt som topping på grøt, pannekaker og vafler, som pålegg på brød eller knekkebrød, til baking av feks cookies eller muffins, i raw kuler, kaker eller barer og til å dyppe frukt eller sjokolade i. Min favoritt er dog å spise det med skje rett ut av krukken, haha!

Hva slags nøtter kan man bruke?

Igjen så er det bare fantasien som setter grensen! Jeg er mest glad i mandelsmør, men du kan også bruke hasselnøtter, peanøtter, pistasjnøtter, cashewnøtter, macademianøtter eller en kombinasjon. Hvis du har litt diverse nøtter igjen i skapet er det å lage et nøttesmør av resten en kjempefin måteå få brukt opp nøttene. Av kombinasjoner er jeg veldig glad i mandel- og hassenøttsmør og cashew- og mandelsmør. Litt "tørrere" nøtter som valnøtter og pekannøtter synes jeg ikke er like godt som rent smør alene, men det kan være godt blandet inn med andre typer nøtter. Det er best å kjøpe rå, usaltede nøtter og heller riste og/eller salte dem selv slik at du kan tilpasse smaken på nøttesmøret ditt selv.

Hva slags utstyr trenger jeg?

For å lage nøttesmør trenger du en kraftig food processor eller blender. Jeg synes absolutt food processor er best, og da en stor, frittstående (ikke en sånn som kommer med stavmikseren feks). Nøttene skal knuses fullstendig og males, og for å få til dette må food processoren være god - hvis ikke kommer du ingen vei. De fleste food processorer fungerer, men desto bedre den er, desto fortere går det. Jeg har best erfaring med å bruke Philips sine maskiner, og det trenger ikke å være en spesielt dyr food processor heller, en til rundt 500 kr gjør susen. Til gjengjeld kan du bruke den til mye annet også,som å lage raw kuler, hummus og falaffel. Annet enn det trenger du kun en krukke til å oppbevare nøttesmøret i og helst en ovn til å riste nøttene i slik at nøttesmøret blir ekstra godt.

Er det vanskelig/komplisert/tidskrevende å lage?

Som du vil se i oppskriften er det slett ikke avansert å lage nøttesmør. Jeg vil gå så langt som å si at det er noe av det enkleste du kan lage bare du har riktig utstyr på plass. Det tar litt tid siden nøttene først skal ristes i ovnen, deretter kjøle seg ned, og så blendes, men mesteparten av tiden kan du gjøre noe annet samtidig. Hvor fort selve knusingen av nøttene tar kommer dessuten an på hvor kraftig blender du har. Hvis du lager ganske mye på en gang vil det totalt sett ikke ta mye tid, og både smaken og prisen gjør det verdt å lage det selv!

Er det like greit å kjøpe nøttesmør i stedet?

Her er svaret både ja og nei, det kommer an på hva man ser etter. Med tanke på pris er det ingen tvil om at det lønner seg å lage nøttesmøret selv. På meny koster mandelsmør over 600 kr pr kg - til sammenligning kan du lage det for under 100 kr pr kg selv. Peanøttsmør er ganske mye billigere, og særlig hvis du drar over grensen til Sverige og kjøper store bøtter slik som bestevenninnen min (hehe). Med tanke på næringsinnhold er det ingen forskjell på det du kjøper og det du lager selv så lenge du kjøper et nøttesmør uten tilsetningsstoffer. Fordelen med å lage selv er at du kan velge hvor mye salt, krydder osv du vil tilsette, og ikke minst at du kan blande ulike nøtter.

Oppskrift

Et medium glass

4 dl nøtter

En klype salt

Evt smakstilsetninger som vanilje, kanel, kakao osv

1. Sett ovnen på 150 grader.

2. Spre nøttene på et stekebrett med bakepapir og sett inn i ovnen i 15 min.

3. Ta ut nøttene og la dem avkjøle seg fullstendig. Hvis du bruker hasselnøtter: gni av skallet på nøttene, hvis ikke blir det bitter smak. Mandler kan helt fint beholde skallet på.

4. Ha nøttene over i en food processor og kjør på full styrke. Det kan godt hende at du må stoppe og skrape ned fra kantene noen ganger. Trikset her er å ikke gi opp for tidlig, du må forsette til nøttesmøret er helt flytende. Ikke slik som til venstre på bildet under, men slik som til høyre!

5. Tilsett salt, smak osv etter ønske og kjør i noen sekunder til slik at det blandes godt inn.

6. La nøttesmøret avkjøle seg litt og ha det over i en krukke eller en boks.

Hvordan oppbevarer jeg nøttesmøret?

Jeg pleier å oppbevare nøttesmøret i en liten glasskrukke (Slik som på bildene) i kjøleskapet. Litt avhengig av hva slags nøtter du bruker så vil nøttesmøret stivne litt i kjøleskapet, så husk å kjøre det lenge nok slik at det er skikkelig flytende før det avkjøles. Nøttesmøret kan helt fint stå i noen uker uten å bli dårlig. Det tåler også fint å være i romtemperatur i noen dager hvis du feks vil gi et glass i julegave eller du vil ha det med på tur.

Jeg håper jeg har klart å vise hvor enkelt det er å lage nøttesmøret selv og at dere ble inspirert til å prøve!

Klem

#glutenfritt #vegansk #nøttesmør #nøtter #cashewnøtter #mandler #mandelsmør #hasselnøtt #hasselnøttsmør #cashewsmør

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com