• Trude Fjugstad

Varmende gryte med squash og søtpotet


Det begynner å nærme seg grytesesong, gjør det ikke? For bare en uke siden var jeg i Kroatia i sol og nesten 40 grader, og nå er Oslo på vei inn i høsten med litt regn i ny og ne og lavere temperaturer. Jeg tror høsten må være min favorittårstid, for for en som elsker å sitte hjemme på kveldstid med en kopp te, sjokolade og en serie eller bok er høsten perfekt. Med høsten kommer dessuten varmende gryter, og vi har allerede gradvis begynt å bevege oss fra lette sommerretter og salater og over i denne kategorien.

Jeg prøver så godt jeg kan å variere typen grønnsaker jeg spiser, for etter å ha fulgt @theguthealthdoctor på instagram en stund har jeg lært at nøkkelen til god tarmhelse er å spise et bredt utvalg av plantefiber. Jeg vil anbefale alle å følge henne, og også å bestille boka hennes som kommer ut om noen få uker. Jeg har allerede forhåndsbestilt den, og jeg gleder meg masse!

Denne gryten er en varmende grønnsaksgryte med squash og søtpotet som er i sesong nå kombinert med belgfrukter, tomat og koksmelk. Den er enkel og lite krevende å lage, og listen med ingredienser er kort. Gryten inneholder trege karbohydrater, masse fiber som gleder tarmen, gode planteproteiner og sunne fettsyrer. Spis den gjerne sammen med ris eller lignende for å inkludere flere essensielle aminosyrer fra korn!

For øvrig så må jeg bare nevne at jeg synes det er så godt som umulig å anslå antall porsjoner av maten jeg lager, rett og slett fordi vi er så ulike med tanke på hvor mye vi spiser. Derfor synes jeg også det er litt feil å skulle si hva som er "riktig" i oppskriften, for jeg har så stor tro på at man skal lytte til kroppen sin når det kommer til porsjonsstørrelse. Beklager derfor på forhånd om porsjonen er mye større eller mindre enn forventet, men har du rester til overs er det bare å lagre dem i kjøleskapet og varme dem opp til lunch neste dag! Vinn-vinn!

Oppskrift

2-4 porsjoner

4 fedd hvitløk

1 medium squash

1 stor/2 små søtpotet(er)

1 boks hakkede tomater

1 boks kokosmelk

2 ss tomatpuré

1 boks kikerter

2 dl røde splittlinser

1 dl vann

En håndfull spinat

1/2 ts paprikakrydder

1/4 ts cayennepepper

1/2 ts gurkemeie

1/4 ts tørket ingefær

1/2 ts tørket koriander

En klype pepper

En klype salt

1. Skrell søtpoteten, skjær den i terninger og sett dem til å koke eller dampe i ca 10 minutter til de er myke.

2. Finhakk hvitløken og ha den i en kjele med litt olje. Tilsett krydder og stek i et par minutter på medium varme.

3. Skjær squashen i halve, tynne skiver og tilsett til kjelen. Stek i et par minutter til.

4. Tilsett hakkede tomater, kokosmelk, tomatpuré, kikerter, linser og vann i kjelen og kok opp på medium varme. Tilsett søtpoteten når den er ferdig kokt/dampet.

5. La gryten putre i ca 15 minutter til linsene er gjennomkokt. Tilsett da grovhakket spinat.

6. Smak til med salt og pepper og server gryten med fersk koriander, hampfrø og/eller spirer på toppen!

Håper det smaker!

Klem

#vegansk #gryte #hvitløk #squash #søtpotet #tomat #kokosmelk #linser #kikerter #spinat #glutenfritt

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle