• Trude Fjugstad

Enkle tiltak for et mer miljøvennlig kjøkken


Jeg blir mer og mer engasjert i miljøsaken, og derfor ønsker jeg å dele mer tips til miljøvennlig livsstil, bøker det er verdt å lese, dokumentarer det er verdt å se osv i tiden fremover. For på tross av hva Trump og noen få andre mennesker uten forståelse for forskning liker å tro så har vi et alvorlig klimaproblem. Temperaturen stiger, havene fylles med plast og utslippene fortsetter bare å øke. Og med politikere verden over som ikke ser ut til å være villig til å gjøre så veldig mye er det på tide å ta tak i problemet selv. All ære til Greta Thunberg som leder bevegelsen blant unge for å redde klimaet - jeg blir så rørt av å se henne snakke at jeg nesten gråter hver gang. For som hun sier "you are never too small to make a difference", og i dag tenkte jeg å komme med noen forslag til ting du kan gjøre på kjøkkenet for å være mer miljøvennlig. Håper det blir inspirerende!

Mat

Handle med stoffposer

Å spare miljøet for utslipp og plast starter allerede når vi er på butikken for å kjøpe mat. Få ting er så unødvendig som de små, tynne plastposene som vi har frukt og grønt i på butikken, men heldigvis er det også et veldig godt alternativ til dette. Noen matbutikker har begynt å selge slike tynne bomullsposer, men det er ikke alle, og jeg har foreløpig ikke helt oversikt over hvilke. Mine har jeg kjøpt hos BeEco, og du finner dem blant annet også på helsekostbutikker, BeeOrganic og Agent M. De er langt ifra dyre (ca 100 kr for fem stk), og de er både fine og praktiske. Legg dem sammen med handlenettene dine, så husker du å ta dem med deg når du skal handle. De er også så små at du fint kan ha et par liggende i veska ellre skolesekken.

Spis opp maten

Vi nordmenn kaster utrolig mye mat, og jeg skal innrømme at jeg selv er skyldig i dette, men det prøver jeg aktivt å gjøre noe med. Det er som regel billigere å kjøpe en pose med poteter enn tilsvarende i løsvekt, men hvis du kun trenger en halv pose så lønner det seg tross alt å kun kjøpe det du trenger. Og hvis du kjøper mer enn det du har planlagt å bruke: bruk resten en annen dag. En dag i uken med restemiddag er helt supert, og da er det feks enkelt å slenge alt du har igjen av grønnsaker i en gryte og trylle frem en nydelig middag på ukens rester. Husk også at sliten frukt kan passe perfekt i smoothie, bananbrød og lignende! Sjekk ut @spisoppmaten på instagram for mange gode tips!

Lag så mye som mulig fra bunnen av

Ferdigmat har som regel mye emballasje, så å lage mat fra bunnen av vil som regel føre til mindre bruk av plast. Feks kan du lage dine egne rundstykker og bake ditt eget brød, koke dine egne bønner/linser/kikerter, lage dine egne supper, gryter og salater, lage egen smoothie i stedet for å kjøpe de du finner på flaske i butikken, lage dine egne energibarer eller energikuler, lage egen havregrøt i stedet for å kjøpe ferdiggrøt på boks/pose og mye mer. Det er så godt som umulig å gjøre alt dette, men hva med å prøve å gjøre ett bytte? Jeg kan dessuten love deg at maten/drikken du lager selv er både sunnere og smaker bedre enn den de har i butikken.

Lag store porsjoner

Å lage store porsjoner med mat sparer emballasje, penger, tid og mengde mat som havner i søpla. Skal du lage brød, så hvorfor ikke like gjerne lage to med en gang? Skjær opp og frys ned det ene, så har du brød i en god stund fremover. Vi prøver feks å lage litt ekstra gryte når vi har dette til middag slik at vi kan ha med dette på skole/jobb neste dag og dermed unngår å måtte kjøpe mat på butikken. Dermed har vi sunn og god mat på farten til en billig penge og trenger ikke å lage middag de dagene vi har dårlig tid. Det vi derimot kan synde på er at vi lager ekstra mat, har den i en boks i kjøleskapet og glemmer å spise den... Vi jobber med saken!

Spis så grønt som overhode mulig

En stor forskningsartikkel publisert i Science for snart et år siden konkluderte med: Avoiding meat and dairy is ‘single biggest way’ to reduce your impact on Earth. Du kan lese mer om dette HER på The Guardian sine nettsider. Selv om du ikke er veganer så vil det hjelpe å være vegetarianer, å ha en kjøttfri dag i uken, å redusere mengden kjøtt i forhold til grønnsaker pr måltid eller å bytte ut feks kumelk med plantemelk. Alt hjelper, og hvis alle gjør litt kommer vi langt. Jeg håper du kan finne inspirasjon til gode oppskrifter her på bloggen min, og i tillegg er Oh She Glows, Deliciously Ella, Minimalist Baker, Veganmisjonen,Green Bonanza, Mynths, Vegetarbloggen og From My Bowl fine blogger å la seg inspirere av. Google i vei!

Unngå å kjøpe plastflasker

I Norge er vi så heldige at vi har rent og godt vann i springen. Det blir jeg minnet på hver gang jeg er i utlandet, haha! Hva med å ha som mål å ikke kjøpe plastflasker og heller drikke vann (gjerne tilsatt sitron eller agurk), lage egen kombucha, presse egen juice, lage smoothie, te eller kaffe. På denne måten sparer du ikke bare plast, men også penger og det er dessuten mye sunnere. Og husk å pante flaskene hvis du kjøper plast og å resirkulere glassflasker og hermetikkbokser hvis du bruker det slik at materialene kan brukes igjen.

Utstyr

Kjøpt så lite som overhode mulig

Kanskje det aller viktigste vi kan gjøre for å redusere vårt eget miljøavtrykk er å redusere forbruket vårt. Det gjelder alt fra klær til fritidsutstyr til kjøkkenredskaper. Trenger man en egen urtesaks, eller kan du bruke den vanlige kjøkkenkniven? Er det nødvendig med syv slikkepotter (*skyldig*), eller holder det med en eller to? Kan den gamle kniven slipes i stedet for å byttes ut eller kan den gamle tresleiva slipes og oljes i stedet for å erstattes av en ny? Må du ha en haug med plastbokser i skapet, eller kan du bruke gamle glass (se mer under)? Man kan komme langt ved å tenke seg om en ekstra gang før man kjøper inn nye ting.

Bytt ut plastposer med poser lagd av mais

I stedet for å bruke fryseposer i plast bruker vi nå tilsvarende poser lagd av maisstivelse. Vi har kjøpt våre på BeEco, men du får også kjøpt det hos BeeOrganic, Agent M og på en del helsekoster. Merket vi bruker heter Maistic og posen kommer i mange ulike størrelser. De er litt skjørere enn vanlige plastposer, men hvis man behandler dem bra kan de brukes igjen og igjen. Vi bruker dem til å pakke inn frukt og grønt som er påbegynt, å fryse ned brød og å pakke inn flasker osv som kan lekke når vi skal ha dem med oss i sekken. Works as a charm!

Bruk gamle glass igjen og igjen

Når et glass med eplemos, syltetøy eller pesto er tomt vasker vi glasset, fjerner etiketten ved hjelp av stålull og varmt vann og bruker glasset på nytt. Vi har glass i mange ulike størrelser som har ulike funksjoner. Noen glass brukes til oppbevaring av frø, cacao nibs, frysetørkede bringebær osv og er både praktiske og pene i kjøkkenskapet. Andre glass brukes til å oppbevare vitaminene våre i kjøkkenhylla. Noen brukes til å lagre middagsmat vi har til overs i kjøleskapet. Og mange brukes til havregrøt, chiapudding og lignende som vi har med på skole/jobb. Glassene er tette og fungerer veldig fint til å ha med seg rundt omkring. Du får kanskje noen blikk når du kommer gående med en klirrende sekk med små glass fylt med dagens lunch, men det pleier jeg bare å ta med et smil (med unntak av den gangen jeg løp med en veske og glassene knuste mot hverandre - unngå det)!

Bytt ut plastfolien

Pr i dag finnes det heldigvis mange gode alternativer til plastfolie. Et alternativ er å bruke maisposene jeg nevnte over til å pakke inn frukt og grønt i stedet for å strekke plastfolie rundt dem. Et annet alternativ er å prøve ut bivoksark. Disse er laget av bomull og dekket i enten bivoks eller vegansk voks slik at arket blir tett og lar seg forme. Jeg har testet Wrappa sine ark, men jeg tror jeg klarte å vaske dem litt feil slik at de mistet elastisiteten sin med en gang, haha. Da kan de brukes til opptenning i stedet for opptenningsbriketter og jeg skal prøve å bestille nye ark. Jeg vet jo at mange bruker dem jevnlig og er veldig fornøyd, så på tross av min lille feil her synes jeg absolutt de fortjener en sjanse!

Mer miljøvennlig bakepapir og aluminiumsfolie

Vi har nylig kjøpt ubleket bakepapir og gjenvunnet aluminiumsfolie for første gang, og jeg kan rapportere at de fungerer like bra som "orginalene" du får på matbutikken. Vi har kjøpt våre på BeeOrganic, men du får dem også på andre zero waste-butikker og på en del helsekoster. De er litt dyrere enn de mindre miljøvennlige alternativene, men minst like bra i bruk, så da er det kanskje verdt det?

Bruk miljøvennlige såper og rengjøringsmidler

Det er virkelig de små tingene som har noe å si, og noe så enkelt som å bytte ut vaskemidlene du bruker på kjøkkenet er et bra tiltak for miljøet. Gå for så naturlige vaskemidler som mulig hvor ingrediensene ikke er skadelig for miljøet når de spyles ned i vasken eller skadelig for deg når du puster dem inn. Såper som er drøye i bruk vil dessuten føre til mindre bruk av emballasje, og på den måten sparer man plast. Jeg er veldig glad i produktene til C og bruker dem, men du finner mange alternativer på helsekost, zero waste-butikker og nå også i vanlige matbutikker!

Bytt ut kjøkkenpapiret med kluter

Siden vi flyttet inn i leiligheten vår for ca to og et halvt år siden tror jeg ikke vi har kjøpt eller brukt en eneste tørkerull på kjøkkenet. I stedet bruker vi kjøkkenkluter i bomull! Klutene kan brukes igjen og igjen, og vi vasker dem mellom bruk sammen med sengetøy på 60 grader. Husk å fylle vaskemaskinen for å spare vann! Klutene holder seg godt, og når de begynner å bli slitt eller har stygge merker som ikke lar seg vaske bort får de ny jobb som vaskeklut til å tørke støv, vaske hyller osv. Våre kluter har vi for det meste fått i gave, og de er blant annet fra Home and Cottage og Åhlens.

Velg kjøkkenredskaper i tre, glass og stål

Kjøkkenredskaper trenger man nødvendigvis, og da gjelder det å velge redskaper i miljøvennlige materialer som varer lenge. Oppvaskbørster får man i tre og stål hos feks C, Granit eller zero waste-butikker. Sleiver i tre finnes hos alt fra Ikea til Kitchn. Isformer og isbitformer i stål får du hos feks BeeOrganic. Granit har alt fra målebegre til sitronpresser i stål og hos de fleste kjøkkenbutikker får du desilitermål i glass. Ikke bare er disse redskapene mer miljøvennlige og holdbare, men jeg synes også de er utrolig fine!

Har du kanskje noen flere tips? Del dem gjerne!

Klem

#miljøvennlig #zerowaste #plastfritt #vegansk #naturligeprodukter #DIY #gjenbruk #veganisme #rengjøring

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com