• Trude Fjugstad

Hvordan lage chiapudding


Jeg skal innrømme at jeg brukte litt tid på å venne meg til konseptet chiapudding. Det var en av de tingene som jeg synes virket veldig godt og som jeg visste at var sunt men som jeg ikke klarte å få meg selv til å like (ingefær og matcha er andre eksempler på det). Men etter å ha gitt det noen sjanser har jeg nå blitt veldig glad i det. Det er ikke bare veldig godt, men også kjapt og enkelt og lage og kan brukes i uendelige kombinasjoner.

Nå har jeg alltid en liten krukke med chiapudding stående i kjøleskapet. Denne holder seg godt i noen dager og er det perfekte maten når man har dårlig tid. Hvis jeg trenger å ha med litt mat på skole eller jobb tar det meg bokstavelig talt 30 sekunder å ha litt ferdiglaget chiapudding, frukt eller bær og litt topping i et glass og slenge det i sekken.

Chiafrø - hva og hvorfor?

Jeg kan faktisk huske første gangen jeg hørte om chiafrø, og å tenke tilbake på hvordan jeg oppdaget råvarer som jeg nå bruker daglig synes jeg er utrolig morsomt. Det var min beste venninne Lina som fortalte meg om disse fantastiske frøene som man kunne få kjøpt på helsekost, og samme dag kjøpte jeg med en pakke. Dette var før chiafrø ble populært, og de var på den tiden utrolig dyre... Hva jeg brukte dem til kan jeg ikke huske, men det må ha falt i smak ettersom jeg nå syv år senere har en stor krukke stående i kjøkkenskapet.

Chiafrø er små næringsbomber, og det er ikke uten grunn at det kalles for supermat. To spiseskjeer chiafrø inneholder ca 30% av anbefalt daglig inntak av mangan, magnesium og fosfor og ca 20% av anbefalt daglig inntak av kalsium. Dessuten inneholder det sink, vitamin B1, B2 og B3 og kalium. Chiafrø er en kjempegod kilde til fiber med sine 11g pr 28g og inneholder gode fettsyrer, deriblant omega 3-fettsyrer (riktignok ikke langkjedede, så husk å ta algetilskudd på tross av at du spiser chiafrø som veganer). Disse supre frøene inneholder også 14% protein med en god sammensetning av aminosyrer.

Chiafrø har den egenskapen at de sveller når de er i kontakt med væske. De kan absorbere oppptil 12 ganger sin vekt i væske, og når dette skjer dannes det en geléaktig konsistens som gir grunnlaget for chiapuddingen! Chiafrø kan også brukes som erstatning for egg i bakst og for å gjøre brød mer saftig takket være denne egenskapen.

Hvor får man kjøpt chiafrø?

I dag er man så heldig at man får kjøpt chiafrø nesten hvor som helst. Veldig mange matbutikker har etter hvert begynt å føre det, og da særlig de store butikkene som Meny og Coop Mega. Du får også kjøpte det på de fleste (eller alle?) helsekoster rundt om i landet, feks Sunkost, Life eller Kinsarvik. Helsekost på nett fører det også, og da har man både nasjonale nettbutikker som supervital.no og gymgrossisten.no og internasjonale nettbutikker som iherb.com og vitacost.com. De to sistnevnte er etter min erfaring de billigste! Et annet alternativ hvis du bor i nærheten av grensen er å kjøpe chiafrø i Sverige. Der finner du dem billigere enn i Norge. Jeg kjøper mine chiafrø enten der eller på Nøtteblanderen i Oslo.

Prisen ligger på alt fra 100 kr pr kg på vitacost.com til opptil 400 kr pr kg i norske butikker. Hos Nøtteblanderen kjøper jeg det for rundt 110 kr for 1 kg. Med andre ord: prisene varierer mye, så hvis du er like glad i chiafrø som meg og bruker det mye kan det være lurt å sjekke flere steder slik at du finner en pris som er ok!

Hva slags melk skal jeg bruke?

Ettersom jeg selv spiser plantemelk vil jeg såklart anbefale å bruke plantemelk i chiapuddingen. Jeg personlig foretrekker å bruke mandelmelk, men jeg bruker også havremelk hvis vi har det tilgjengelig. Hvis du ønsker det kan du også bruke cashewmelk, rismelk, soyamelk, kokosmelk eller noe annet. Og du kan selvfølgelig også blande ulike typer melk. Jeg synes det fort kan bli litt for fett med kokosmelk alene, men sammen med feks havremelk blir det veldig godt. Det er bare prøve seg frem!

Hva med søtning?

Om du vil ha søtning i chiapuddingen eller ikke kommer an på hvor glad du er i søt mat og ikke minst hva du skal kombinere den med. Jeg er veldig glad i alt som er søtt og bruker en liten dæsj med søtning i chiapuddingen hvis jeg bruker usøtet plantemelk. Hvis plantemelken er søtet synes jeg ikke det er nødvendig med noe søtning. Hvis chiapuddingen skal kombineres med bær eller frukt er det heller ikke sikkert at du trenger søtning, men det smaker du deg lett frem til.

Min favoritt i chiapudding (og ellers) er lønnesirup. Det blander seg godt inn, gir en fyldig søtsmak og er hakket sunnere enn vanlig hvitt sukker. Jeg har også brukt kokosblomstsirup og synes det blir veldig godt. Andre forslag er kokossukker, rårørsukker eller agavesirup.

Oppskrift

Et 500 ml glass

1 dl chiafrø

4 dl plantemelk

1 skvett flytende søtning/1 ts sukker

En klype ren vanilje

En klype salt

1. Ha alle ingrediensene i et 500 ml glass (feks et gammelt syltetøyglass) og bland godt.

2. Bland 2-3 ganger med noen minutters mellomrom slik at frøene fordeler seg godt.

3. Sett glasset i kjøleskapet og la chiapuddingen svelle i minst et par timer.

4. Chiapuddingen holder seg fint i 2-3 dager i kjøleskapet!

Hva kan jeg spise chiapuddingen sammen med?

Som sagt er det uendelige måter å spise chiapudding på. En søt chiapudding med bær og frukt kan bli en veldig god dessert, spesielt i sommervarmen. Sammen med nøttesmør og epler blir det en god og mettende lunch eller et mellommåltid. Det kan også gjøre seg godt med litt nøtter, fruktpuré og kokos som turmat!

Min favoritt for tiden er chiapudding sammen med Oatly Havregurt med vanilje, tinte bringebær eller blåbær, hjemmelaget mandelsmør, poppet quinoa, kokosflak og cacao nibs! Det er like godt hjemme i sofaen som til lunch på skolen.

Håper dere ble inspirert til å spise mer chiapudding!

Klem

#vegansk #plantemelk #chiafrø #chiapudding #lønnesirup #vanilje #kokosmelk #mandelmelk #glutenfritt

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com