• Trude Fjugstad

Vegansk januar


Hei og godt nyttår til alle sammen! Jeg håper dere får en fin nyttårsaften og en god start på det nye året. Selv skal jeg tilbringe dagen hjemme i leiligheten vår i Oslo med Petter og Ulrik. Ulrik har sin første nyttårsaften, så for hans del er det best at vi tar det helt med ro. Heldigvis er han lite var på lyder (fordelen med å vokse opp i byen), men man vet jo aldri med disse hundene. Så for hans skyld - og for alle andre dyrs skyld - håper jeg at alle venter til midnatt med å skyte opp raketter slik at ikke hele kvelden blir full av skremsler. Og kanskje det aller beste: hva med å droppe rakettene?

Uansett, nå starter et nytt år og en ny måned, og det er en kjempefin mulighet til å teste ut å være veganer i en periode hvis du aldri har prøvd det før eller hvis du har prøvd det før og vil prøve igjen. Det er mange oppfatninger av hvordan det er å leve som veganer, og mange tror nok det er vanskeligere enn det er. For realiteten er at det er en omveltning, men når du først er i gang viser det seg å være ganske mye lettere enn man skulle tro. Da jeg kuttet ut kjøtt i 2010 var det fordi Dyrebeskyttelsen hadde en kampanje som heter 30 dager for dyrene som gikk ut på at man skulle leve uten kjøtt i en mnd. Jeg slang meg på, og siden har jeg aldri gått tilbake. Tvert imot har jeg i senere tid kuttet ut alle animalske produkter og blitt veganer. Det har vært en reise, men jeg angrer ikke et sekund.

En annen grunn til at januar er en fin måned til å prøve seg som veganer er den årlige kampanjen Veganuary som arrangeres internasjonalt. Mer enn 250 000 mennesker har hittil meldt seg på Veganuary, og ved å melde deg på vil du ta del i en stor bevegelse som har som mål å spre veganisme. Du kan melde deg på HER, og det er helt gratis! På nettsiden finner du mange gode tips, for eksempel HER hvor du finner mange artikler for nybegynnere, og det ligger også oppskrifter, tips til å spise ute og mye mer på nettsiden. Ved å melde deg på mottar du også oppdateringer på mail som motiverer deg til å fortsette. Hvorfor ikke gi det en sjanse?

I tillegg har vi i Norge noe som heter Veganerutfordringen hvor du gratis kan melde deg på og prøve å spise vegansk i 22 dager. Neste utfordring starter 12.januar, og for første gang er jeg med som mentor. Det er stas! Når du melder deg på Veganerutfordringen vil du motta ressurser som hjelper deg med å leve vegansk, du vil få tilbud om en mentor som kan støtte deg underveis og du vil bli medlem av en facebook-gruppe hvor du kan stille spørsmål, dele erfaringer osv med andre som også deltar i utfordringen og oss mentorer. Det er en ny utfordring hver måned, men jeg vil anbefale deg å gi det en sjanse allerede i januar! Du kan melde deg på HER.

Hvorfor bli veganer?

Dyrene

De som lider mest av at vi inntar animalske produkter er naturlig nok dyrene. Gjennom å produsere melk, egg og kjøtt lever husdyr under forhold som er langt ifra deres naturlige behov, de pådrar seg produksjonsrelaterte sykdommer og de slaktes i ung alder. Problemet er ikke skrekkeksemplene og dyretragediene, problemet er lovverket som tillater at dyr står alt for tett, at enkeltindividet ikke har verdi og at skader og sykdom er en del av hverdagen. Som veterinærstudent har jeg sett dette på nært hold - i Norge - og det har til tider vært utrolig vanskelig. Jeg har sett disse dyrene i øynene i dét de boltes under slakt, jeg har prøvd å holde en liten og svak grisunge i live uten nytte og jeg har gått i kyllinghus hvor kyllinger ligger døde hver tiende meter. Det kan virke så fjernt, men for meg som har vært tett oppi det kan jeg love at det ikke er fjernt. Det er så nært som det kan bli, og for at disse dyrene skal slippe å avles for et liv kun ment for å produsere mat til mennesker må vi slutte å støtte industrien. Og det gjør du kun ved å bli veganer.

Miljø

I sommer ble det publisert en studie som viste at den viktigste enkelttingen man kan gjøre for å redusere global oppvarming er å spise en vegansk diett. The independent skrev en artikkel om dette som du kan lese HER - det anbefales på det sterkeste! Ella Mills har også intervjuet forskerne bak studien i sin podcast Deliciously Ella: The Podcast, og den episoden finner du blant annet HER eller på itunes. Dette var bare en av mange artikler som sier det samme, og det er ingen tvil om at vi er nødt til å endre vanene våre for å redde miljøet. Vi som enkeltpersoner har et ansvar, og som en del av å være mer miljøvennlig i 2019 håper jeg at du vil prøve å spise vegansk for jordkloden sin skyld.

Helse

WHO har klassifisert rødt kjøtt som et karsinogen som betyr at det med stor sannsynlighet er kreftfremkallende. Karsinogener er dessuten kjennetegnet ved at de ikke har noen nedre grense for når de begynner å bli skadelige: de er kreftfremkallende fra første bit. Les mer om hva WHO skriver om rødt kjøtt HER. Det er også bred enighet om at kjøtt bidrar til økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer og diabetes. Mer informasjon om helseeffektene av kjøtt finner du HER og HER. Til og med Kostrådene fra Helsedirektoratet sier at man skal begrense inntaket av rødt kjøtt. Fisk inneholder så store mengder tungmetaller at det kan påvirke fertiliteten, redusere immunforsvaret og kan være kreftfremkallende. Les mer om det HER. Dette er bare noen få av mange effekter animalske produkter har på helsen vår. Du finner utallige flere ved å lete rundt på linkene jeg har lagt ved.

Men betyr det at det er trygt og sunt å spise vegansk? Helsenorge skriver: Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert vegetarkost egner seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere. (kilde) Svaret er med andre ord: JA!

Hvis det i det hele tatt skulle være noen tvil: vegansk mat er ikke kjedelig, det er helt nydelig! Dette bildet tok jeg på caféen Acacia i København hvor bestevenninnen min og jeg spiste vegansk bananbrød, avo toast og belgiske vafler. Helt nydelig!

Jeg håper mange blir inspirert til å prøve å være veganer i januar - og forhåpentligvis enda lenger! Send meg gjerne en melding hvis det er noe dere lurer på eller jeg kan være til hjelp på noen som helst måte

Godt nytt år!

#vegansk #veganisme #miljøvennlig #dyrevelferd #helse

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com