• Trude Fjugstad

Snillere julegaver 2018


I fjor lagde jeg en lang liste over litt snillere julegaver som du finner HER, og her kommer årets liste. Som jeg skrev i fjor så er julen en kjempefin høytid, og å gi og få gaver er en stor og fin del av den. Men med klimaforandringer og store forskjeller mellom rike og fattige i verden følger også et ansvar for å velge bra når vi skal finne gaver. Det er ingen tvil om at de fleste av oss har et enormt overforbruk, og vi kan ha godt av å ha litt færre ting og litt mer tid til gode opplevelser. Men så er jo realiteten at vi også har bruk for ting, og da kan det være fint å velge å kjøpe fra små aktører, å kjøpe plastfritt og å kjøpe vegansk slik at dyr, miljø og helse ivaretas. Her kommer mine beste tips for i år!

Veldedige gaver

Å gi til de som trenger det mest er et utrolig bra tiltak og virkelig i julens sanne ånd. Blant annet har Unicef, Plan Norge, Kirkens bymisjon og WWF veldedige gaver i sin nettbutikk, og der finner du alt fra pengedonasjoner hvor du får tilsendt et kort som du kan gi videre til gavemottakeren og fysiske gaver hvor overskuddet går til en god sak. Petter får en veldedig julegave av meg hvert eneste år, og jeg gir det ofte til andre familiemedlemmer også. Og såklart ønsker jeg meg det selv. 200 kr har ikke så mye å si for hver enkelt av oss, men for noen kan det bety at de får en julemiddag, at et barn får tilgang på skolemateriell eller at nødhjelp kan nå frem til kriseområder. Verdens beste gave å både gi og få!

Hos Kirkens Bymisjon kan du gi bort to middager for 80 kr!

Miljøvennlige flasker og kopper

Vi kan spare mye plast ved å kjøpe færre flasker og kopper og heller ta med drikke i en miljøvennlig flaske eller en kopp i glass eller metall. Det finnes et hav av ulike flasker og kopper, og jeg vil anbefale og sjekke ut blant annet BeEco og BeeOrganic.

Mine favorittflasker er flaskene fra bkr og chilly's. Bkr sine flasker er utrolig fine å se på, og de er veldig praktiske med en flaske i glass beskyttet av et trekk og korken med håndtak. Den tåler fint å bli kastet rundt i en sekk eller en bag på skole, jobb eller reise og jeg synes den er perfekt til å ha med på yoga. Du får kjøpt dem blant annet HER og HER. Chilly's sine flasker er termoflasker som holder drikke kaldt i 24 timer og varmt i 12 timer. Petter og jeg fikk hver vår flaske av broren til Petter i fjor, og min rosa flaske med avocado på brukes hver eneste dag. Den er helt perfekt til å ha med på skolen når man ønsker kaldt vann gjennom hele dagen. Du får kjøpt dem HER.

Bilde og mer info HER.

Bøker

Jeg tror vi alle sammen kan ha godt av å lese mer bøker, og på ønskelisten min i år står alt fra fagbøker til Else Kåss Furuseth sin nye bok.

Mine favorittkokebøker er The Oh She Glows Cookbook og Oh She Glows Every Day av Angela Liddon, bøkene til Deliciously Ella og bøkene fra Green Kitchen Stories. I år står også boka Sunn Sjokolade av Anette Borge på ønskelista! Alle fås på Adlibris, og internasjonale bøker finner du billig på Book Depository.

Blant bøker om medisin, kropp og helse er mine favoritter How Not To Die av Michael Greger, Bad Science av Ben Goldacre, The Hormone Cure av Sara Gottfried og The Female Brain av Louann Brizendine. Også disse finnes på Adlibris og Book Depository.

Daily Greatness Journals er også verdt å nevne! Dette er bøker man selv fyller ut og bruker hver dag gjennom hele året, og de er helt fantastiske. Det blir en form for dagbok, men malen gir deg konkrete spørsmål, lister du skal lage, kategorier for mål du skal sette deg osv. De finnes i flere ulike utgaver, feks en for trening og en for yoga. Jeg elsker min yoga journal!

Bilde og mer info HER. Disse fås kjøpt blant annet på Adlibris.

Handlenett og fruktnett

Et kjempeenkelt tiltak for å redusere forbruken av plast som gagner både jordkloden og dyrene er å bytte ut bæreposer i plast med handlenett og de små plastposene i butikken med fruktnett i bomull. På den måten kan man enkelt spare opptil titalls plastposer hver eneste uke.

Handlenett finnes i utallige utgaver og fås i mange ulike butikker. Min favoritt nå er det heklede nettene - de er så fine! Og har noen av dere lagt merke til at allerede i første sesong av Friends fra 1994 bruker de slike nett? Haha! Uansett så er de veldig praktiske fordi de rommer enormt mye (opptil dobbelt så mye som en vanlig bærepose) og fordi de kan brukes til alt fra strandturer til å gå på matbutikken.

Heklede bærenett HER.

Jeg er veldig glad i fruktnettene mine i bomull fra BeEco, og disse prøver jeg å huske å ha med meg hver gang jeg er på butikken. Med de fargede trådene blir de ekstra fine, og de er dessuten relativt billige. I tillegg har jeg to små nett som tanten min har heklet, og det er så hyggelig med hjemmelagde gaver. Kanskje du er god på å hekle (eller interessert i å lære det) og kan lage små fruktnett som du kan gi bort i gave?

Fruktnett i bomull HER.

Gode råvarer

Gode råvarer legger grunnlaget for sunn og god mat, men det er ikke alltid man tar seg råd til å investere i dette - kanskje spesielt ikke hvis man er student. Det er i utgangspunktet ikke dyrt å leve plantebasert og bruke råvarer som rå kakao og hampfrø, men hvis man er i ferd med å bygge opp et basislager i kjøkkenskapet eller hvis man nylig har fått interesse for plantebasert mat kan det være en god hjelp på veien å få slike råvarer i julegave. Kanskje kjenner du noen som passer inn i den beskrivelsen? På min ønskeliste i år står blant annet rå kakao, kakaosmør, frysetørkede bringebær og rent vaniljepulver.

Et tips hvis du skal kjøpe dette i gave til noen er å ta en tur over grensa, for der er helsekost MYE billigere enn i Norge. Feks er det en stor helsekost i Strømstad hvor du får store poser med nøtter, frø, kakao og lignende til en hyggelig pris.

Med gode råvarer kan du feks lage din egen rå sjokolade! Oppskriften finner du HER.

Planter eller frø

Blomster og planter lyser opp de mørke vintermånedene og kan være en kjempefin julegave. Hvis du går for en plante som lever lenge vil den dessuten gi glede i lang tid, og å ta vare på planter synes ihvertfall jeg er utrolig koselig. Dessuten er det et godt forslag å kjøpe inn frø og feks en blomsterpotte slik at mottakeren selv kan se planten vokse. Hva med frø til urter eller grønnsaker som gjennom våren vil spire og gi deilige råvarer og gi glede gjennom god mat?

Gavekort på noe hyggelig

Å få en opplevelse og tid sammen er vel det fineste av alt, er det ikke? Av venninner setter jeg aller mest pris på å tilbringe kvalitetstid sammen fremfor å gi fysiske gaver. Hva med å gi bort en plass på en yogaworkshop eller treningsworkshop, en tur på restaurant sammen hvor du spanderer, en flybillett til en storby (trenger ikke å være så dyrt), manikyr, pedikyr eller en tur på spa eller feks Flyt? Du kan selvfølgelig også gi bort ting som koster mindre som en tur opp i marka hvor du tar med kakao og sjokolade og dere kan nyte soloppgangen, en tur på din egen hytte eller en turisthytte eller en piknik i parken. Bare fantasien setter grenser og jeg lover at dette blir en utrolig hyggelig gave for dere begge to!

Fra den årlige Københavnturen bestevenninnen min Lina og jeg er på. Årets høydepunkt!

Rene hud- og hårpleieprodukter

Hva vi smører på huden vår er utrolig viktig, for deler av dette tas opp og går ut i blodbanen i kroppen og utøver effekter andre steder i kroppen. Det er derfor viktig å velge rene produkter uten skumle ingredienser, og selv om disse produktene ofte er litt dyrere er de verdt det i kvalitet. Hår- og hudpleieprodukter er dessuten forbruksvarer hos de fleste av oss, så en god dusjsåpe eller en deilig ansiktsolje er noe de fleste av oss trenger påfyll av på et eller annet tidspunkt. På blant annet PureYou og GreenSpirit finner du et stort utvalg i gode ansiktsmasker, kroppsbørster, naturlig sminke og neglelakk som de fleste vil sette pris på! I år gir vi bort bort blant annet hudprodukter med rå kakao - tenk så fint!

Mine favorittprodukter fra Mirins Copenhagen som det dessverre er vanskelig å få tak i i Norge.

Spiselige gaver

Helt til sist må spiselige gaver nevnes, for det er en av mine absolutte favoritter. Spesielt stas synes jeg det er hvis de er hjemmelagde, og jeg har selv gitt bort hjemmelagde krydderblandinger, raw kuler og annet godt tidligere. Mulighetene er mange, alt fra hjemmelaget sjokolade til gode matoljer og knekkebrødblandinger. Finn din beste oppskrift og kokkeler eller kjøp ditt favorittprodukt, pakk gaven fint inn i en krukke eller en eske og pynt med et silkebånd rundt. Og husk å gi beskjed til mottakeren hvis pakken må oppbevares i kjøleskapet slik at ikke godsakene går til spille...

Hva med å lage og gi bort en god porsjon granola? Oppskrift på denne med quinoa og bringebær finner du HER.

Rå pepperkakekuler er også perfekt i julen! Oppskrift HER.

Håper dere ble inspirert til å finne snille, veganske og miljøvennlige gaver når dere forbereder til jul. Kom gjerne med innspill og flere forslag til snillere julegaver!

Klem

#jul #julegaver #miljøvennlig #vegansk #zerowaste #naturligeprodukter #plastfritt #DIY

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle