• Trude Fjugstad

Hvordan jeg lager kombucha


For rundt et år siden lagde jeg min første batch med kombucha. Jeg hadde aldri smakt kombucha før, men jeg var interessert i fermentert mat, og kombucha virket både godt og spennende å lage. Jeg fikk scoby og starter fra min venninne Trine (les bloggen hennes her) sammen med gode råd og veiledning til hvordan jeg skulle gå frem. Siden den gang har jeg hatt minst fire liter kombucha som står og brygger hele tiden, og jeg drikker som regel alltid minst et glass om dagen.

Fermentert mat har blitt veldig trendy den siste tiden, og det er ikke uten grunn! Det forskes mye på tarmhelse, og man finner stadig sammenhenger mellom en god tarmflora og blant annet vekt, hud, immunforsvaret og depresjon. Hvis noen er interessert i denne forskningen er det mye å finne på PubMed, feks denne meta-studien som ser på effekten av probiotika mot depresjon. Personlig synes jeg kombucha bidrar til en bedre fordøyelse ved å blant annet redusere oppblåsthet, og jeg synes også det har god effekt på huden min.

Jeg har snakket mye om og viste mange bilder av kombuchaen jeg lager på snapchat (@trudesmat), og det er flere som har spurt om jeg kan forklare hvordan man går frem. Jeg har vært litt skeptisk til å skulle lære det bort nettopp fordi jeg ikke har så mye erfaring eller kunnskap om det selv, men siden etterspørselen har vært såpass stor har jeg nå laget en slags nybegynnerguide fra en som er relativt fersk selv. Jeg kan tross alt de grunnlegene prinsippene ved å lage kombucha, og i løpet av det siste året har jeg prøvd og feilet og lært mer om denne fantastiske drikken!

Hva er kombucha?

Den flere tusen år gamle kinesiske drikken kombucha er fermentert te, der vil si te hvor en kombinasjon av mikroorganismer har brukt sukker til å formere seg. Kombucha inneholder store mengder bakterier som har positiv virkning på tarmhelsen, og er derfor en form for probiotika (i likhet med feks yoghurt).

Kombucha smaker etter min mening som en sukkerfri og litt syrlig iste med kullsyre, og jeg synes det er kjempegodt. Jeg har delt ut smaksprøver til venner og familie med varierende tilbakemeldinger (haha), men de fleste synes det er godt når de har blitt vant til smaken. Smaken vil såklart også variere avhengig av hva du tilsetter av bær osv, og ikke minst så kan smaken variere veldig mellom ulike kulturer. Jeg elsker kombuchaen jeg lager selv og har funnet flere typer i butikken som jeg synes er gode, mens andre kjøpekombuchaer synes jeg smaker veldig alkohol og direkte vondt. Så ikke forkast kombucha generelt selv om du har smakt én type som du ikke likte så godt!

Hvorfor drikke kombucha?

Kombucha har mange påståtte helsefordeler, hvorav noen er bevist og andre ikke. Originalt drakk man kombucha for detoksifisering og energi, og drikken sies også å være betennelsesdempende. Disse påstandene er det pr i dag litt forskning som kan underbygge. Det vi derimot er sikrere på

I tillegg til helsefordelene ved å drikke kombucha er smaken i seg selv en god grunn til å nyte den! Kombucha er et godt alternativ til blant annet brus og andre leskedrikker, og det fungerer også som et alkoholfritt alternativ til øl og cider. Jeg drikker kombucha til alt fra frokost til på julaften (!), og jeg synes det er ekstra stas å ha med drikke som jeg har brygget selv hvis jeg skal bort.

Det du trenger for å komme i gang

Det aller viktigste når du skal lage kombucha er en god starter. En starter er førstegangsfermentert kombucha som inneholder de gode bakteriene, gjæren og soppen du trenger for å starte fermenteringen i en ny batch. I tillegg er det karakteristiske for kombucha noe man kaller en scoby. Det står for symbiotic culture of yeast and bacteria, dvs en kombinasjon av bakterier, gjær og sopp som dannes under fermenteringsprosessen. Du MÅ ikke ha en scoby for å lage kombucha ettersom den egentlig er et biprodukt av fermenteringen, men det er vanlig å gi det bort sammen med starterkulturen. Hver gang man lager en ny batch dannes en ny scoby, og en person som lager kombucha jevnlig vil derfor ha mange scobyer som man kan gi videre. For å få tak i starter og scoby anbefaler jeg gruppen Melkesyregjæring på facebook. Der kan man få kontakt med mennesker som har ekstra starter og scoby som de gir bort (som regel helt gratis), og det er også mye god informasjon å hente om fermenteringsprosessen der. Hvis noen av dere bor i Osloområdet og er interessert i scoby og starter er det bare å ta kontakt med meg, for jeg har flere liggende som jeg kan gi bort.

Kombucha lages originalt med sort te, men det er også mulig å bruke grønn te hvis kulturen og scobyen er vant til det. Smaken på teen vil ha innvirkning på smaken på den ferdige kombuchaen, så gå for en god og te som ikke er tilsatt oljer når du skal brygge. Regelen sier at man alltid skal bruke økologisk te når man lager kombucha ettersom plantevernmidler og lignende i ikke-økologisk te kan ødelegge kulturen, så bruk gjerne det. Jeg skal dog innrømme at jeg har brukt ikke-økologisk te og at det har fungert helt fint. Jeg liker å bruke en sort te med sitron.

Bakteriene i starteren og scobyen bruker sukker for å kunne formere seg, og du er derfor nødt til å tilsette teen sukker når du setter en ny batch. Sukkeret brukes gradvis opp, og når kombuchaen er klar vil det være lite sukker som gjenstår (avhengig av hvor lenge du lar batchen stå). Jeg bruker dette sukkeret etter å ha lest at det er det mest optimale i ulike grupper på facebook. Sukkeret er økologisk, ubehandlet og lett tilgjengelig for bakteriene. Du får kjøpt det på blant annet Meny.

I tillegg til selve kulturen trenger du en krukke til å fermentere i og glassflasker til andregangsfermentring og oppbevaring av den ferdige kombuchaen. Jeg bruker store krukker som rommer fire liter som jeg har kjøpt på Granit fordi jeg lager mye kombucha av gangen, men feks krukker som rommer to liter fra Ikea fungerer også kjempefint. Glassflaskene jeg bruker er kjøpt på ikea, og de er både rimelige og gode i bruk. Husk å kjøpe en flaskebørste slik at du får rengjort flaskene godt mellom hver gang!

Ting å være obs på

En kombucha er en levende kultur, og det er utrolig viktig å ta godt vare på den for at den skal overleve og holde seg sunn. Det skjer dessverre innimellom at kulturen blir dårlig og det kan oppstå mugg i krukken. Jeg er ikke riktig person å spørre hvis man er usikker på om man har fått mugg eller ikke, men hvis kulturen lukter rart, scobyen ser rar ut eller noe annet ikke er som det pleier ville jeg ha kastet kulturen, desinfisert alt av utstyr og startet på nytt. Det er ikke verdt å ta sjansen!

Jeg opplevde selv at kulturen min gradvis ble svekket over tid, og scobyene ble tynnere og tynnere. Jeg prøvde desperat å redde kulturen i stedet for å starte på nytt slik jeg burde ha gjort, og resultatet ble at jeg drakk en feilfermentert batch som ga meg magesmerter og en gjæraktig ånde (haha), og det ble klart at det var kombuchaen som gjorde meg syk da jeg kom hjem fra påskeferie og så den neste batchen som var satt med starter fra den dårlige kulturen og den var FULL av grønn mugg.

Moralen er altså: er du i tvil be om råd på feks facebookgruppen Melkesyregjæring eller bare kast batchen og start på nytt. Du vil merke det når kombuchaen ikke er som den skal, for en frisk kultur gir en frisk scoby og en god og sur kombucha med rikelig med kullsyre!

Førstegangsfermentering

Blandingsforhold for 2 l kombucha

1,8 dl vann

1 dl sukker

3 teposer

2 dl starter

1 scoby

Kok opp vannet i en kjele, tilsett sukkeret og rør det godt ut. Legg teposene i det varme vannet og la det trekket til teen har kjølt seg ned til romtemperatur. Ha den sukrede teen over i en to liters krukke og tilsett starter og scoby. Dekk til toppen av krukken med et rent kjøkkenhåndkle som du fester med en stram strikk.

Sett krukken et lunt sted uten direkte sollys hvor den kan stå i fred i 10-14 dager. Jeg oppbevarer mine krukker på toppen av kjøkkenskapet. Hvis krukken beveges på underveis vil dannelsen av scobyen forstyrres, og det kulturen vil starte på en ny scoby i stedet for å fortsette på den som holder på å dannes. Fermenteringen vil gå som normalt og kombuchaen dannes på normal måte, men scobyen vil ikke bli like tykk og fin som den normalt sett hadde blitt.

Andregangsfermentering

Etter 10-14 dager (avhengig av temperatur og hvor søt du vil ha kombuchaen) er kombuchaen ferdig med førstegangsfermenteringen, og det er tid for å tilsette smak og danne kullsyre.

Det finnes kjempemange ulike smaker og smakskombinasjoner på kombucha. Min favoritt er bringebær, og jeg vet at mange liker å bruke sitron og ingefær. Andre forslag er blåbær, mango, ananas, jordbær, lime eller kombinasjoner av disse.

For å andregangsfermentere kombuchaen tar du først ut scobyene (det har blitt dannet en ny scoby i tillegg til den du la oppi til å begynne med) før du heller kombuchaen gjennom en sil og over i en stor bolle. Ta ut starter til neste batch (tilsvarende minst 10% av totalvolumet, dvs 2 dl til 2 l, 4 dl til 4 l osv) og fordel resten av kombuchaen i glassflasker. Tilsett en tynn skive (økologisk) sitron, en liten håndfull bær eller tilsvarende i hver flaske, steng igjen korken og la flaskene stå på benken i ca et døgn.

Jeg opplever at mine kulturer har masse kullsyre allerede før andregangsfermenteringen, og det er da viktig å passe på å lufte kombuchaen innimellom ved å åpne flaskene og lette på trykket for å unngå for sterkt trykk. Når det er mye kullsyre tilstede kan man også gjerne sette flaskene i kjøleskapet for andregangsfermenteringen .

Ferdig!

Etter et døgn er det bare å sile kombuchaen på nytt for å fjerne smakstilsetningen og ha dem tilbake i flaskene. Når kombuchaen er klar oppbevares den i kjøleskap, og det er bare å nyte denne deilige drikken. Pass på at det kan være litt tøft for tarmen å venne seg til fermentert mat, så begynn gjerne med maks 2 dl kombucha om dagen og øk gradvis.

Husk også å vaske krukkene brukt til fermentering godt mellom hver gang. Jeg pleier å vaske i varmt vann med litt nøytralt oppvaskmiddel, og så tilsette kokende vann og la det dampe seg oppover i krukken i noen minutter. Deretter lar jeg krukken tørke og oppbaverer den med lokket på før neste bruk.

De ekstra scobyene kan du oppbevare i et såkalt scobyhotell, dvs en egen krukke med flere scobyer som ligger i starter (se bildet over). Denne kan du mate med litt kald sukret te med jevne mellomrom for å holde liv i kulturen. På bildet over er det en kjempetykk scoby på toppen, og det skyldes at jeg lot hotellet stå og kose seg over sommeren og scobyen fikk dermed mulighet til å vokse seg kjempetykk! Husk også å gi bort scobyer til andre når du etterhvert har mange selv, og på den måten kan du bidra til at flere får glede av denne gode og sunne drikken!

Lykke til med bryggingen og kommentér gjerne under hvis det er noe dere lurer på. Jeg er som sagt langt ifra noen ekspert, men jeg skal gjøre så godt jeg kan for å svare!

Klem

#vegansk #zerowaste #glutenfritt #kombucha #DIY #fermentert

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com