• Trude Fjugstad

Næringsrik bønnegryte (stor porsjon)


Av og til er hverdagen veldig hektisk, og da kan det være supert å lage klar en stor porsjon gryte som kan lagres i kjøleskap eller fryses ned. Denne oppskriften er kjempeenkel og gir hele tre liter gryte som kan deles opp i mange porsjoner og bidra til sunn lunch eller middag selv når man ikke har tid til å lage mat. Jeg liker å lage den på søndag før en travel uke slik at jeg har middag som jeg kan varme opp på noen få minutter mellom slagene.

Jeg elsker belgfrukter,og i denne gryten er det både linser, bønner og kikerter. De har alle et høyt innhold av proteiner og fiber som holder deg mett lenge og er godt for magen. I kombinasjon med paprika med høye nivåer av C-vitamin og antioksidanter og grønnkål med vitamin A, K og C og kalsium blir denne gryten en skikkelig vitaminbombe. Jeg liker å servere den for seg selv (og det er også enklest på farten), men du kan gjerne kombinere den med feks brun ris, quinoa eller byggris. Både god og sunn er den uansett!

Oppskrift

3 L gryte

1 rødløk

5 fedd hvitløk

2 stangselleri

2 røde paprika

4 dl røde splitlinser

2 bokser hakkede tomater

1 boks kokosmelk

1 boks kidneybønner

1 boks hvite bønner

1 boks kikerter

4 ss tomatpuré

5 dl vann

4 stilker grønnkål

1 ss paprika

1 ts gurkemeie

1 ts pepper

1 ts cayennepepper

1 ts salt

Hampfrø

1. Finhakk hvitløk og grovhakk løk, stangselleri og paprika. Ha det i en stor gryte med litt olivenolje og stek i noen få minutter til løken er myk.

2. Tilsett linser, hakkede tomater, kokosmelk, skylte bønner og kikerter, tomatpuré, vann og krydder.

3. La gryten koke på lav til medium varme i ca 45 minutter. Rør litt med jevne mellomrom for å hindre linsene i å feste seg i bunnen av gryten.

4. Grovhakk grønnkål og tilsett dette i gryten når det er ca 5 minutter igjen.

5. Gryten er klar når linsene er gjennomkokt og dermed myke. Smak til med krydder hvis du ønsker det.

6. Server varm med litt hampfrø på toppen.

Hvis du ønsker å lagre gryten anbefaler jeg å la den kjøle seg ned og ha den over i glassbokser (gjerne i porsjonsstørrelser) som settes i kjøleskapet eller fryseren. Jeg lar mine stå i kjøleskap i opptil fire dager, og i fryseren kan den stå i lang tid. Når du skal tine frossen gryte setter du den i kjøleskapet i noen timer og varmer den enten i en gryte eller i ovnen.

Håper det smaker!

Klem

#vegansk #glutenfritt #gryte #rødløk #hvitløk #selleri #paprika #linser #tomat #kokosmelk #bønner #kikerter #grønnkål #gurkemeie #hampfrø

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com