• Trude Fjugstad

Miljøvennlige bomullsposer til handleturen


Å redusere bruken av engangsplast er noe av det viktigste vi kan gjøre for å kutte ned på det totale plastforbruket vårt. Mange av oss har blitt flinke til å ta med eget handlenett til butikken og dermed unngå å kjøpe plastpose hver gang, og neste trinn kan være å bytte ut de små plastposene som brukes til frukt, grønnsaker, nøtter og lignende.

Har du noen gang tenkt over hvor mange små plastposer du bruker i løpet av en uke? De to sitronene får en pose, og det samme gjør tomatene, eplene og pærene. Totalt sett blir det fort mange, og med tanke på at deres eneste jobb ofte er å frakte varene fra butikken og hjem er det synd å forbruke så mye plast unødvendig. Denne plasten havner forhåpentligvis til resirkulering når du kommer hjem, men den kan også havne i restavfall og i verste fall komme ut i naturen og havne i havet. Hvis du vil vite mer om de negative effektene plast har på miljøet vil jeg anbefale deg å se Plastic Ocean på Netflix og Planet Plast på NRK.

Heldigvis finnes det gode alternativer til plastposene! Og de er ikke bare mer miljøvennlige, men også billige, praktiske og utrolig fine. Når jeg skal handle på den lokal frukt- og grøntbutikken eller skal kjøpe nøtter i løsvekt har jeg alltid med meg mange slike bomullsposer. I butikken er det bare å trekke frem en pose fra vesken i stedet for fra stativet med plastposer når du skal plukke frukt, snøre sammen posen og legge den i handlekurven. Jeg har aldri opplevd at noen i kassen på butikken har reagert negativt på at jeg bruker mine egne poser, men tvert imot har jeg fått inntrykk av at flere synes det er veldig fint. Jeg pleier å fortelle personen i kassen hva som er i hver pose i tilfelle det er litt vrient å se, men det er stort sett ikke noe problem. Posene veies sammen med grønnsakene, men ettersom de er så lette er det ikke sånn at handleturen brått blir mye dyrere på tross av at plasten er byttet ut. De ekstra ørene det evt utgjør vil jeg uansett si at er verdt det!

Posene kan få litt jord, skallrester osv i seg når de er i bruk, og i så fall er det bare å vrenge dem og riste dem godt etter bruk. Hvis du skulle være så uheldig at feks en tomat blir most kan de fint vaskes i maskinen og bli rene og pene igjen!

Mine bomullsposer er kjøpt hos BeEco, og jeg har størrelse L og størrelse S. Det koster 99 kr for fem poser av hver størrelse. Posen er laget av økologisk bomull og produseres i India under verdige arbeidsforhold. Du får også kjøpt tilsvarende bomullsposer andre steder, feks hos AgentM og BeeOrganic. De finnes i mange ulike utgaver, alt fra typer i netting til de jeg har som er relativt tette. Jeg er veldig fornøyd med de jeg har, men her er det kun smak og behag som avgjør!

Så blir såklart spørsmålet: hvordan huske å ta med posene når man skal på butikken? Her er mine beste tips:

- Oppbevar posene i gangen, feks i en egen skuff i kommoden eller i en liten kurv. Da ser du dem hver gang du er på vei ut av huset og det er lett å huske å ta dem med.

- Ha alltid noen bomullsposer liggende oppi handlenettet ditt hvis du er flink til å huske å ta det med.

- Ha et par bomullsposer i skolesekken eller vesken din hele tiden. De er enkle å brette sammen slik at de tar lite plass.

- Gjør det til en vane å bruke posene. I starten kan det være vanskelig å huske, men jeg lover at det med tiden blir helt naturlig.

Og hvis du skulle glemme posene hjemme er det alltids lov å plukke med seg en og en sitron og heller legge dem slik i kassen på butikken. Særlig med frukt og grønt som skal skrelles er det ikke noe problem å ikke ha dem i en pose den korte veien fra butikkhyllen og hjem!

Klem

#vegansk #veganisme #miljøvennlig #plastfritt

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com