• Trude Fjugstad

Naturlig rent på kjøkkenet


Det er rart hvordan hva man spiser påvirker resten av livet, er det ikke? Etter at jeg har blitt mer bevisst på hva jeg putter spiser har jeg også blitt mye mer opptatt av hva jeg smører på kroppen, hvor klærne mine kommer fra, hva slags råvarer vi bruker, hva vi rengjør med og forbruket vårt av plast! Jeg som egentlig alltid har vært glad i shopping og å ha mye ting tenker nå at det jeg ønsker meg mest i fremtiden er et passe stort hus som ligger litt for seg selv med en stor hage med drivhus hvor vi kan dyrke våre egne grønnsaker, skog i nærheten og stillhet. Og så lenge jeg ikke forlanger at vi skal gå barbeint hele tiden er Petter med på planene, haha!

Dette ønsket om å leve mest naturlig har også ført til at vi kun har miljøvennlige såper og koster i kjøkkenskapet vårt. Vanlige rengjøringsprodukter inneholder stoffer som kan være både lokalirriterende og allergifremkallende. Sprayflasker er spesielt ille ettersom de fører til at det dannes små dråper som kalles aerosoler som du puster inn, og når disse stoffene fra rengjøringsmidlene kommer ned i lungene kan de ha skadelige effekter på kroppen. Det er ikke uten grunn at flere eksperter advarer mot sprayflasker, blant annet fordi det er vist å øke risikoen for å utvikle astma. Produsenter av vaskemidler anbefaler til og med å holde pusten når man vasker på grunn av dette!

Heldigvis finnes det mange gode alternativer til disse skadelige rengjøringsproduktene, og min favoritt er såpene fra merket C. Ikke bare er de naturlige og veganske, men de lukter helt nydelig og har et kjempefint design som gjør at de gjerne kan stå fremme på kjøkkenbenken. På kjøkkenet vårt bruker vi oppvaskmiddel, multispray og håndsåpe fra C, og det har vi gjort så lenge vi har bodd her. Såpene kommer i mange forskjellige dufter, alt fra sitron og ingefær til snø (hva lukter egentlig det?), og mine personlige favoritter er lavendel og den mer subtile lukten saltvann. Oppvaskmiddelet fås kjøpt både med og uten pumpe, og til håndsåpen får du kjøpt en stor flaske med refill slik at så lite emballasje som mulig blir brukt. Såpene fås kjøpt på nettsiden til C her, på mange Fretex-butikker og diverse andre steder som Bolina, Home&Cottage og Funky Fresh Food. Vi har vært så heldige å få såper fra min svigermor, og jeg kan absolutt anbefale dem som feks vertinnegaver. Jeg er veldig glad i å støtte små, lokale bedrifter, og norske C er helt klart en av favorittene mine!

Jeg har også testet ut produkter fra Eco Clean som jeg liker veldig godt. Flaskene er laget av resirkulert plast og produktene er 100% økologiske og veganske. Jeg synes de er like gode i bruk som C, men C vinner såvidt på grunn av det fine designet og det faktum at det er en lokal norsk bedrift. Sprayen for fett og glass bruker vi til å rengjøre både oppå og inni komfyren, og vi har også testet multisprayen. Også blant disse produktene er favoritten min lavendel, men grapefruit er også overraskende frisk og god. Jeg har pleid å kjøpe disse produktene på Kinsarvik, men du får også kjøpt dem på andre helsekoster.

I tillegg til naturlige rengjøringsmidler prøver vi å redusere mengden plast vi bruker. Dette innebærer at vi såklart resirkulerer plastbeholderne til såpene vi bruker og at vi kjøper refill når det er mulig. I tillegg har vi byttet ut oppvaskkostene i plast med oppvaskkoster i tre og metall. De er gode i bruk og etter min smak også mye penere å se på enn de klassiske plastkostene. Vi har en oppvaskkost med utskiftbart hode i tre, en gryteskrubb i tre og en flaskebørste i metall. Oppvaskkost i tre blir mer og mer vanlig, og du får kjøpte det blant annet på BeEco, Søstrene Grene og i butikker som fører C. Når kosten er slitt kan du lett ta av hodet og bytte ut dette. Prisen ligger på rundt 50-60 kr for en kost og 30 kr for et kostehode, så det er slettes ikke verst! Hvor stive hårene på kosten er varierer litt fra merke til merke, og jeg foretrekker C sin ettersom den er relativt stiv i forhold til mange andre merker. Gryteskrubben vår er også fra C, og den er fin å bruke når man ikke kommer til med det lange håndtaket på den vanlige kosten. Den er litt grovere og er lettere å legge litt trykk på når man vasker og egner seg derfor godt til tøffere oppvask. Flaskebørste fås kjøpt blant annet på Clas Ohlson og BeeOrganic og de finnes i ulike tykkelser. Jeg liker de med metallhåndtak fordi de kan bøyes og gjør det dermed lett å komme til på alle veggene i flasken.

Og til slutt et siste tips: du kommer utrolig langt med en god bomullsklut, så hvorfor ikke ta vekk tørkerullen og bruke klut i stedet? Skyll den godt mellom bruk, og hvis du ønsker å desinfisere den kan du ta den en rask runde i mikrobølgeovnen. Når kluten er skitten er det bare å vaske den og så kan den brukes igjen og igjen og igjen uten å bidra med unødvendig søppel!

Håper du ble inspirert til å velge naturlig rengjøring til kjøkkenet ditt!

Klem

#vegansk #rengjøring #såper #miljøvennlig #plastfritt

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com