• Trude Fjugstad

Speltpizza med grønnsaker


Jeg tror ikke jeg er alene om å elske pizza, og hjemmelaget pizza er helt klart min favoritt! Etter mye testing har jeg endelig fått til å lage en sprø pizzabunn av spelt og funnet det perfekte fyllet som gjør at både smaksløkene og magen blir fornøyd. Så nå gleder jeg meg til å dele denne oppskriften med dere!

Som jeg har nevnt noen ganger før tåler jeg ikke hvete, men jeg tåler heldigvis gluten. Dermed er spelt det jeg tyr til i alt fra muffins til pannekaker til pizza, og på tross av at det er litt mer vrient enn å bruke hvete fungerer det veldig fint. Spelt er et urkorn og inneholder mer protein, fett, fiber, vitaminer og mineraler enn vanlig hvete. Gluten i spelt har en svakere struktur enn i andre kornsorter og er ofte derfor lettere fordøyelig for mange. Så ernæringsmessig er spelt tipp topp, men ulempen er at det er vanskeligere å arbeide med. Spelt binder ikke vann like godt som hvete og deigen blir derfor seigere og klistrer seg lett til fingrene. Jeg synes derfor det er lettest å elte deigen oppi bakebollen, og når deigen skal presses ut bruker jeg fingrene og masse mel til utbaking i stedet for en kjevle.

Som topping på pizzaen har jeg brukt masse grønnsaker! Jeg elsker når pizzaen blir fargerik, og med dette fyllet er den også skikkelig sunn. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke pleier å lage tomatsausen selv, så her i huset går det ofte i pastasaus eller evt tomatpuré. Gjør det som passer for deg! Jeg har egentlig aldri vært noe glad i vegansk ost, men akkurat på pizza synes jeg det er veldig godt. Coop sin revet ost er min favoritt, og den har også bidratt til at Petter har vegansk ost i stedet for vanlig ost på pizzaen (for han er ost på pizza et must)! Hvis du vil lage pizzaen uten vegansk ost er det selvfølgelig også helt i orden, og den blir kjempegod da også.

Oppskrift

To store runde pizzaer

Bunn

2,5 dl lunkent vann

2 ts tørrgjær

En klype salt

Ca 300 g siktet speltmel

Fyll

Tomatsaus

Squash

Champignon

Paprika

Cherrytomater

Sorte oliven

Spinat

Paprikapulver

Pepper

Gurkemeie

Basilikum

Oregano

Næringsgjær

Evt vegansk ost

1. Ha vannet i en stor bakebolle, og bland inn tørrgjær og salt.

2. Tilsett 200 g av melet og rør godt. Tilsett deretter gradvis mer og mer mer til deigen er fast. Elt deigen litt med en sleiv eller slikkepott oppi bollen.

3. Sett deigen et lunt sted og la den heve i ca én time.

4. Del deigen i to og hell de to delene ut på hvert sitt bakebrett.

5. Deigen er relativt klissete i forhold, så bruk rikelig med mel og press deigen forsiktig ut til en stor sirkel på bakebrettet ved hjelp av fingrene.

6. Fyll på med alle de gode grønnsakene og krydder!

7. Ha evt på vegansk ost hvis du ønsker det.

8. Stek pizzaene på 225 grader i ca 20 minutter. Sett et brett øverst i ovnen og et nederst og bytt plass på dem halvveis i steketiden.

9. Strø gjerne litt næringsgjær, ferskkvernet pepper og fersk basilikum på pizzaen når den er ute av ovnen, del opp og nyyyyyt!

Håper det smaker!

Klem

#vegansk #pizza #spelt #tomat #paprika #squash #sopp #basilikum #næringsgjær #oliven #spinat

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com