• Trude Fjugstad

Tips til vegansk påskeegg


Tradisjonen med påskeegg står fortsatt her hos oss, men innholdet i egget har endret seg ganske mye med årene. Det "klassiske påskeegget" som er fylt med smågodt har aldri vært det store for meg, og i syv år som barn hadde jeg godtefri og fikk dermed nøtter, kjeks og lignende i påskeegget. Jeg har langt ifra godtefri nå lenger (dere som kjenner meg vet at jeg spiser sjokolade daglig), men vanlig godteri med gelatin, kunstige fargestoffer og haugevis med E-stoffer havner fortsatt ikke i påskeegget mitt.

Så, hva har man egentlig i påskeegget når man spiser plantebasert og gjerne ønsker å unngå for mye tilsettningsstoffer og bearbeidet mat? Jeg tenkte at jeg skulle dele tips til hva jeg selv ønsker meg i mitt påskeegg i år, hva jeg fyller samboeren min sitt påskeegg med og hva jeg har fått i påskeegget mitt tidligere. Kanskje du blir inspirert til hva du kan gi til en veganer du kjenner eller deg selv, eller kanskje du vil dele dette innlegget med den som lager ditt påskeegg?

Vegansk sjokolade

Vi starter såklart med det viktigste, nemlig sjokolade! Jeg er veldig glad i mørk sjokolade, men for melkeallergikere og veganere der ute som gjerne vil ha noe som tilsvarer melkesjokolade må jeg herved meddele: det finnes håp! Det er heldigvis flere typer utrolig god vegansk sjokolade som ligner melkesjokolade og hvit sjokolade og i tillegg flere typer med nøtter og nougat.

Mine favoritter blant lys sjokolade er iChoc Classic som er den sjokoladen jeg har funnet som smaker mest som melkesjokolade, iChoc White Vanilla som er en helt nyyydelig hvit sjokolade og Berit Nordstrand sjokolade med 50% kokos som er melkesjokolade med et hint av kokossmak. iChoc sine sjokolader kjøper jeg på helsekosten (og jeg så nå at Sunkost på Gunerius i Oslo har 3 for 2, hurra), og Berit Nordstrand sin sjokolade får du kjøpt på store Many-butikker.

Når det kommer til mørk sjokolade er listen nesten uendelig. Til hverdags går jeg for Coop Änglamark 70% eller GoEco sin 70% sjokolade. I påskeegget liker jeg derimot å ha noe litt ekstra, og da er jeg veldig glad i Seed and Bean sine sjokolader (ikke alle er veganske, men de er godt merket), og Coconut and Raspberry, Espresso og Sicilian Hazelnut er mine favoritter. Disse får du kjøpt på mange store helsekoster. Jeg synes også Divine 70% dark chocolate with raspberries som du får på helsekost og i store matbutikker er helt fantastisk!

Nøtter

For meg som er vant til å få nøtter i påskeegget er det tipp topp! Jeg liker godt å knaske på rå nøtter (en neve mandler + sjokolade = sant), men du kan også gå for en mer spennende variant hvis du ønsker det. Hva med ristede mandler? Eller nøtter dekket med vegansk sjokolade? Disse kan du gjerne lage selv, men hvis du vil spare tid er det også mulig å få kjøpt mange spennende type nøtter på helsekost og i ulike delikatessebutikker.

Jeg som bor i Oslo sverger til Nøtteblanderen når jeg skal kjøpe nøtter, og de har et stort utvalg av rå nøtter, ristede nøtter og karamelliserte nøtter. Jeg har ingen fullstendig oversikt over hvilke av nøttene der som er veganske, men hvis du spør betjeningen får du god hjelp (og ikke minst smaksprøver)!

Vegansk godteri

Hvis du er glad i smågodt og vingummi finnes det heldigvis veganske versjoner som ikke inneholder gelatin som kommer fra knuste knokler og fargestoffer som blant annet stammer fra lus. Min favoritt blant disse er merket Goody Good Stuff som blant annet har colaflasker, fersken, gummibjørner og kirsebær. Du får kjøpt dem på de fleste helsekoster og i en del store matbutikker. For flere tips om vegansk vingummi anbefaler jeg å sjekke ut gruppen Veganske produkter på facebook. Der er det mange som deler tips om vegansk smågodt som du får kjøpt i vanlig matbutikk.

Kjærlighet på pinne som er økologiske og har farge og smak fra ekte fruktjuice er ikke verst! Jeg liker veldig godt YumEarth sine kjærligheter, og særlig fersken og bringebær. De smaker virkelig autentisk av frukt og bær og har ikke den kunstige smaken som mange andre kjærligheter har. Jeg pleier å bestille dem fra vitacost.com, men hvis du søker opp yumearth+norge er det mulig å finne leverandører i Norge også. YumEarth har også gode drops, lakris og gummibjørner uten tilsetningsstoffer!

Lakris

Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke liker lakris, men Petter er veldig glad i det! Så da blir det nok til at jeg kjøper litt vegansk lakris til å ha i egget hans med i år. Lakrisen fra merket Panda er vegansk, og de har en serie med navn Natural som er fri for kunstige fargestoffer og tilsetningsstoffer. De er dessuten godt merket som veganske, og det er utrolig praktisk når man skal lete seg frem i butikken.

Hjemmelaget sjokolade

Hjemmelagde gaver er de beste, er de ikke? Hva med å lage din egen sjokolade og fylle påskeeggene til dine nærmeste med den? Jeg har oppskrift på rå sjokoladeplater, sjokoladehjerter med karamellfyll og fylte sjokoladeegg som du gjerne kan sjekke ut. Alle disse er såklart veganske, og de er i tillegg glutenfrie og passer derfor godt for mennesker med allergi.

Husk at hjemmelaget sjokolade helst skal oppbevares i kjøleskapet og gi beskjed om dette til mottakeren av egget!

Tørket frukt

Tørket frukt er min form for godteri! Uten konserveringsmidler og tilsatt sukker er denne naturlige snacksen full av fiber og gjør godt for søtsuget. Utvalget av tørket frukt øker og øker i vanlige matbutikker, og der finner du feks tørket aprikos, tørket eple og tørket mango.

Hvis du vil slå på stortromma vil jeg anbefale deg å i tillegg teste ut tørket ananasskiver, tørkede bringebær og tørkede jordbær. Det er så godt atte hjelp! Dette kjøper jeg også i løsvekt hos Nøtteblanderen, men sjekk ut din lokale helsekost eller en stor matbutikk og kryss fingrene for at de har det!

Dadler

Dadler er vel selve definisjonen på naturlig godteri, er det ikke? De er søte, myke og seige og utrolig gode. Det skader heller ikke at de i tillegg inneholder masse fiber, vitaminer og mineraler som er godt for kroppen. Jeg spiser gjerne dadler helt naturlige, men hvis du ønsker en litt mer spennende variasjon kan du prøve å fylle dadlene med nøttesmør eller dyppe dem i sjokolade.

I tillegg må jeg tipse om Earth Control sine dadler med lakris som jeg har hørt utrolig mye positivt om. Jeg liker som sagt ikke lakris selv, men hvis du er blant dem som liker det så er visst disse dadlene helt fantastiske! Du får kjøpt dem på coop.

Te

Te i påskeegget, går det an? Jeg sier ja, men Petter sier nei, haha! Så svaret er vel at det kommer an på mottakeren av egget, men hvis du har å gjøre med en som er glad i te og naturlig mat og livsstil generelt så faller det sannsynligvis i smak. Mine favoritteer er fra pukka, og jeg kan blant annet anbefale Vanilla Chai, Love og Rooibos & Honeybush. Petter sine favoritter fra Pukka er Peppermint & Licorice og han er dessuten veldig glad i London Fruit and Herb sin Lemon & Lime Zest.

Hjemmelagde raw kuler

Raw kuler er så godt og kan lages i alle mulige varianter. Du finner med andre ord noe for enhver smak! De er billige å lage, og du kan lett lage mange kuler på kort tid.

Hva med sjokoladekuler med kokos? Eller sjokoladekuler med knas? Mine favoritter er sjokoladekuler med bringebær og sjokoladekuler med hasselnøtt. Hva frister deg mest? Det finnes uendelig med oppskrifter på nettet, og hvis du ikke finner akkurat det du leter etter er det bare å leke seg frem på egen hånd. Begynn med dadler og kokosmasse og tilsett det du måtte ønske av kakao, havregryn, nøtter eller lignende!

Kuler burde i likhet med hjemmelaget sjokolade oppbevares kaldt, og det kan være lurt å pakke dem inn eller legge noen skillevegger imellom dem før du legger dem i påskeegget slik at de ikke klistrer seg så mye til hverandre og selve påskeegget.

Nå håper jeg at du har blitt inspirert og at du har fått noen gode tips til hva et vegansk påskeegg kan inneholde. Jeg gleder meg til å fylle opp kjærestens egg med vegansk godis (jeg får droppe te i år ettersom det tydeligvis ikke er så populært), og så håper jeg at både moren min og Petter ser dette og finner masse godt til meg!

Stor påskeklem

#vegansk #glutenfritt #påske #sjokolade #kuler #dadler #bringebær

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com