• Trude Fjugstad

Grønnsakslasagne med cashewsaus


Helt siden jeg kuttet ut kjøtt for over syv år siden har jeg lagd grønnsakslasagne i ulike varianter. Da jeg var vegetarianer var det med grønnsakssaus og ost, og nå som jeg er veganer er det enten med hvit saus av soyamelk eller med hvit saus av cashewnøtter slik som i denne. Grønnsakslasagnen min har omtrent blitt fast middag når familien er på hytta, og den tas godt i mot av både familie og venner!

I denne grønnsakslasagnen er kjøttsausen erstattet av en deilig grønnsakssaus som du lager helt fra bunnen av. Den inneholder mange ulike grønnsaker og kryddere og er både supersunn og supergod! Den hvite sausen - bechamelsausen - i lasagnen er basert på cashewnøtter og næringsgjær som gir en deilig osteaktig smak. Sausen er kremet, fyldig og utrolig enkel å lage. Du kan selv velge om du vil gjøre lasagnen glutenfri ved å bruke glutenfrie lasagneplater, eller så kan du bruke en hvilket som helst annen versjon du ønsker. Jeg har brukt lasagneplater av spelt med spinat (derav grønnfargen) som jeg har kjøpt på helsekosten.

Og vil dere vite hva hemmeligheten bak en skikkelig god grønnsakslasagne er? Alt må kuttes kjempesmått! Vi snakker så smått som overhode mulig, og gjerne 0,5 x 0,5 cm store biter. Da blir grønnsakssausen jevn slik at hver bit inneholder alle de gode grønnsakene, men samtidig får sausen en god konsistens (i motsetning til hvis alt moses sammen med feks stavmikser). Resultatet er kjempebra, jeg lover!

Du kan gjerne servere lasagnen slik den er eller kombiner den med en deilig salat. Samboeren min og jeg spiser opp denne lasagnen sammen, så hvis du skal lage mat til flere må du gjerne doble oppskriften!

Oppskrift

20x20 cm form

Grønnsakssaus

1/2 løk

3 fedd hvitløk

4 store champignon (= ca 120 g)

1/2 medium squash

1 rød paprika

En stor håndfull spinat

10-15 blader fersk basilikum

400 g hakkede tomater på boks

1 ss tomatpuré

1 ts paprikapulver

Rikelig med pepper

Salt etter ønske

Cashewsaus

2 dl cashewnøtter bløtlagt over natten

1 dl vann

1/2 dl næringsgjær

En klype salt

Pepper etter ønske

Lasagneplater (jeg bruker 4 store)

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Kutt alle grønnsakene og soppen i små biter. Ha løk og hvitløk i en stekepanne med litt olje og stek til det er mykt.

3. Tilsett sopp og squash til løken og stek i noen minutter til alt vannet er frigjort og kokt bort. Tilsett deretter paprika, spinat og basilikum og stek til spinaten har falt sammen.

4. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré og krydder til grønnsakene og la sausen koke på middels varme til den har tyknet. Sausen er klar når ser den ut som på bildet under til høyre, og det tar ca 10 minutter.

5. Blend bløtlagte cashewnøtter som er drenert og skylt, vann, næringsgjær, salt og pepper i en sterk blender eller en food processor. Fortsett til sausen er helt myk og fri for klumper (som regel kan du kjøre til du tror den er fin og deretter ta et minutt til). Juster evt konsistensen med mer vann.

6. Begynn med å legge litt grønnsakssaus i bunnen av formen. Du trenger ikke mye, kun nok til at platene ikke ligger rett mot bunnen. Legg lasagneplatene oppå grønnsakssausen, og ha deretter halvparten av cashewsausen i et jevnt lag over denne. La halvparten av resten av grønnsakssausen utgjøre neste lag, og ha deretter lasagneplater, resten av cashewsausen og til slutt det siste av grønnsakssausen lagvis i formen.

7. Topp lasagnen med noen halve cherrytomater hvis du ønsker det, og sett lasagnen inn i ovnen. Stek lasagnen i 30-35 minutter til lasagneplatene er myke.

8. Avkjøl lasagnen i noen minutter og servér varm! Nyt, nyt, nyt!

Håper det smaker!

Klem

#vegansk #glutenfritt #lasagne #tomat #squash #paprika #spinat #sopp #hvitløk #løk #basilikum #cashewnøtter #næringsgjær

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com