• Trude Fjugstad

Sjokoladehjerter med karamellfyll


Åh, nå er jeg så fornøyd! Jeg har tenkt på å lage en konfektoppskrift som jeg kunne legge ut her en stund, men jeg har aldri helt funnet ut hvordan den skulle være. Å lage sjokolade fra bunnen krever ingredienser som folk flest ikke har liggende på kjøkkenet, og det er dessuten vanskeligere å få den til å holde seg fin i romtemperatur. Derfor tenkte jeg å gå for å smelte om mørk sjokolade, men så synes jeg at å legge ut en oppskrift som i bunn og grunn er å smelte sjokolade og ha det over i en form med en nøtt eller litt appelsinskall ble litt for enkelt - det tror jeg de aller fleste kan tenke seg frem til selv. Men så fikk jeg plutselig en åpenbaring: konfektsjokolade med karamellfyll lagd av dadler! Yes!

Så da spurte jeg dere på snappen min trudesmat om dere var interessert, og det var dere! Jeg gjorde deretter den store feilen å spørre om dere ønsket søt eller salt karamell. Jeg er helt klart en sweet tooth og har aldri vært noe glad i salt mat, og jeg tenkte at de fleste av dere tenkte det samme. Men dere ville jo ha salt karamell alle sammen! Haha! Sååå da ble det to alternativer: et for meg og et for alle dere andre! Heldigvis er det bare litt salt og vanilje som skiller de to.

Disse sjokoladehjertene smaker litt som Freias smil bare med mørk sjokolade - også er de selvfølgelig veganske! De er kjempeenkle å lage og det tar heller ikke spesielt lang tid. Daddelkaramellen er overraskende lik "vanlig" karamell, men den inneholder kun naturlige ingredienser og gir deg påfyll med både fiber og sunt fett. Du får kanskje litt karamell til overs (avhengig av hvor mye sjokolade du bruker og hvor mye sjokolade du har i hvert hjerte), men i så fall kan jeg tipse om at den kan oppbevares i en liten krukke i kjøleskapet og brukes sammen med vegansk is eller andre desserter. Evt kan du bare gjøre som meg og spise den rett fra krukken med en skje!

Formen jeg har brukt er fra IKEA, men jeg vet at de har liknende på bla Søstrene Grene. Formen rommer bare 15 hjerter, men du kan helt fint lage klar karamellsausen og smelte sjokoladen, lage halvparten av hjertene og så lage resten av hjertene ca en halvtime senere når de første hjertene er klare - den smeltede sjokoladen holder seg helt fint på kjøkkenbenken frem til det.

Oppskrift

ca 30 hjerter

250 g mørk sjokolade*, jeg bruker Coop Änglamark sin 70% sjokolade

1,5 dl tettpakkede rotab dadler (ca 10 stk)

0,5 dl lett kokosmelk

Salt versjon: 1 ts havsalt

Søt versjon: en klype havsalt + 1/2 ts vaniljepulver

* Du kan selvfølgelig bruke mer eller mindre sjokolade hvis du vil, men denne mengden går best opp med karamellen. Avhengig av food processoren din er det sannsynligvis ikke mulig å kutte ned på karamellen, for det må være så mye for at du skal klare å få blandet det. Som nevnt er det ingen krise å ha litt karamell til overs hvis du ikke ønsker å lage så mange hjerter.

1. Ha dadler, kokosmelk, salt og evt vanilje i en food processor og kjør til karamell. Juster evt konsistensen med mer kokosmelk slik at den blir som på bildet. Den skal være myk, men ikke rennende.

2. Smelt sjokoladen i vannbad. Ha 1 ts sjokolade i hver hjerteform og sett i fryseren i ca 10 minutter til det har stivnet.

3. Ta formen med sjokolade ut igjen. Ha en liten klatt med karamell i hver form. Det gjør ikke noe om karamellen er i kontakt med veggene av formen, men unngå at den danner et tett lag over sjokoladen. Fyll på med resten av den smeltede sjokoladen slik at hver form er full og karamellen er gjemt under et lag sjokolade. Sett formen tilbake i fryseren.

3. Sjokoladen er klar etter ca 30 minutter i fryseren. Da er det bare å presse den ut av formen og servere den! Den kan evt oppbevares i kjøleskap hvis du ikke spiser den opp med en gang (tviler sterkt på det, altså)!

4. Nyyyyyt!

Håper det smaker!

Klem

#vegansk #glutenfritt #sjokolade #karamell #dadler #kokosmelk #vanilje

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle