• Trude Fjugstad

Veganisme er ikke svart/hvitt


Da jeg gradvis tok skrittet fra å være vegetarianer til å bli veganer var det skremmende å se hvilke holdninger som befant seg innad i det veganske miljøet. Til å være et miljø hvor man har et livssyn basert på omsorg for dyr, miljø og mennesker er det overraskende mange kvasse kommentarer, strenge regler og "fasiter" på alt fra hvilke produkter man kan kjøpe og ikke til hvorvidt det er vegansk og å ha dyr og å få barn. Og det er utrolig synd, for realiteten er at de færreste veganere deler disse holdeningene og oppfører seg på denne måten, men det er dessverre de som roper høyest som er mest synlige.

Nå som jeg har vært veganer i flere år og har blitt noen år eldre klarer jeg å stå for mine valg og meninger. Jeg er dessuten heldig som har venner som deler de samme holdningene som meg og som jeg kan lære av. Men når man er i tenårene og allerede er usikker på seg selv er det ikke bare-bare når godt voksne mennesker raskt er fremme med pekefingeren og det ikke er lov å trå feil.

Du har kanskje hørt om veganpolitiet? Jeg vet godt hvem jeg oppfattet som veganpolitiet for tre år siden da jeg først ble veganer, og jeg vet godt hvem jeg oppfatter som veganpolitiet i dag. Og det er det sikkert mange andre som kan kjenne seg igjen i. Jeg tror ingen veganere vil tørre å innrømme at det er de selv som utgjør disse selvutnevnte dommerene som sitter med den veganske regelboken - og kanskje vet de ikke at de oppfattes som det engang? Men det er altså de samme menneskene som sitter klare når noen legger ut noe på en vegansk snap som de trodde var vegansk men som viste seg å ikke være det og som slenger ut ordet dyreplageri med en gang noen sier at de rir på hesten sin.

Og på grunn av disse menneskene har jeg vært redd for å snappe for feks vegansnappen - for hva hvis jeg ved en feil viser frem noe som ikke er vegansk? Blir jeg da hengt ut i en vegansk gruppe? Blir denne bloggen da snakket ned på veganske forum? Jeg har vært redd for å møte opp i fakkeltog mot pels med en falsk pelskrage på jakken fordi jeg vet at noen veganere mener at det ikke er i orden på tross av at ingen dyr har måttet lide for den kragen. Det er lett å tenke at disse få menneskene - som Petter liker å kalle the vocal minority - bestemmer hva som er vegansk og ikke, men husk at det er opptil deg selv om du velger å se på deres meninger som fasiten.

Så kjære veganere og kjære veganpoliti har jeg noe jeg ønsker å fortelle dere: veganisme er ikke svart/hvitt. Du har rett til å ta dine egne valg. Du har rett til å finne ditt eget fokus. Og du har rett til å tolke nyansene innen veganisme på egen hånd.

The Vegan Society definerer veganisme slik:

Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose.

(kilde)

Jeg er ikke imot at vi har en definisjon av veganisme. Tvert imot så er det veldig viktig, for hvis man som pescetarianer eller vegetarianer kaller seg veganer vil begrepet fort miste sin betydning og plutselig opplever veganere å bli servert animalske produkter på restauranter. Men som dere kanskje ser er ikke engang The Vegan Society sin definisjon av veganisme sort/hvitt. Den er full av nyanser og muligheter til tolkning.

Jeg vil gjerne bidra til å sette lys på disse nyansene ved å ta opp noen temaer som ikke er tydelig definert innen veganisme.

Før jeg begynner vil gjerne påpeke at jeg heller ikke sitter på noen fasit. Det er ingen fasit. Jeg har tolket nyansene på min måte og funnet mine verdier, men det betyr ikke at disse tolkningene er noe riktigere enn dine tolkninger. Dine verdier er dine egne, og hverken jeg eller andre veganere har noen rett til å fortelle deg hva du skal tro eller hvordan du skal leve. Det er opp til deg selv.

Så la oss begynne med palmeolje. Mange veganske matvarer inneholder palmeolje, og blant dem er flere av Oatly sine produkter. Produksjon av palmeolje bidrar til nedkutting av skog som bidrar til at arter som de utrydningstruede orangutangene mister sitt habitat (les mer om det HER). Forskjellen på Oatly og mange andre selskaper er at Oatly bruker palmeolje som er sertifisert som bærekraftig (les mer om det HER). For mange (inkludert veganere) vil det å unngå palmeolje være en mindre viktig sak, og de velger derfor å se bort ifra dette og bruker palmeolje uavhengig av kilde. For noen veganere vil det være ok å støtte selskaper som Oatly som bruker bærekraftig palmeolje som ikke bidrar til avskoging men ikke palmeolje fra ikke-bærekraftige kilder. For andre vil det ikke føles riktig å støtte produksjon av palmeolje uavhengig av om den er bærekraftig eller ikke fordi de ikke ønsker å bidra til økt forespørsel av denne råvaren.

En annen vanlig diskusjon er hvorvidt man skal støtte firmaer som ikke tester på dyr og som selger veganske produkter dersom de eies av større firmaer som tester på dyr. Et eksempel er The Body Shop som tidligere ble eid av L'oreal som driver med dyretesting, men som såvidt jeg er bekjent nå er solgt til et firma som ikke driver med dyretesting. The Body Shop har drevet en aktiv kamp mot testing av kosmetikk på dyr som blant annet har bestått av underskriftskampanjer. De er også et 100% vegetarisk merke (les mer om det HER). For mange veganere var det allikevel ikke riktig å støtte The Body Shop ved å kjøpe deres veganske produkter når eieren av selskapet testet sine produkter på dyr. For andre var det derimot viktig å støtte opp under de ikke-dyretestede og veganske produktene de selger for å øke etterspørselen etter disse og dermed påvirke eierselskapet L'oreal til å gå i samme retning.

Barn er et sårt tema som det ihvertfall tidligere har vært mye uenigheter om i veganmiljøet. Noen veganere mener at det ikke er etisk forsvarlig å få barn når det vil bidra til et generelt høyere forbruk, overpopulasjon og eventuelt også økt konsum av animalske produkter. På den andre siden er det mange veganere - deriblant fantastiske Ellen Fisher - som mener at vi ved å oppdra en nye generasjon mennesker med omsorg for dyrene og planeten vil bidra til mer bevissthet og at veganisme blir vanligere i fremtiden. Ettersom dette er en såpass personlig avgjørelse å ta mener jeg at det er ekstra viktig at vi om dette temaet bevarer nyansene og lar hver enkelt finne ut hva som er riktig for dem. Det ligger i menneskers natur og instinkter å formere seg, og det er etter min mening totalt uakseptabelt å gjøre skam på de menneskene som velger å få barn slik enkelte veganere får seg til å gjøre (ja, de finnes faktisk). Samtidig så er det heller ikke noe galt i å ikke ville ha barn, og det burde være like akseptert som å ville ha barn.

En sak som er viktig for meg både personlig og som veterinærstudent er hold av kjæledyr. Den vanligste holdningen blant veganere når det gjelder dette tror jeg er at det er ok å adoptere dyr men ikke å kjøpe dyr fra oppdrettere. Det er mye diskusjon rundt hest hvor den ene siden mener at å bruke sko på hest, å ri på dem osv ikke er riktig, mens den andre siden mener at det er helt i orden å ri på hester så lenge man bruker positive læringsmetoder og gjør det på hestens premisser. Jeg personlig mener at å ha kjæledyr ikke faller under kategoriene å utnytte eller misbruke dyr. Visste du for eksempel at man har funnet ut at hunder frigjør hormonet oxytocin (også kjent som velværehormonet) ved kontakt med mennesker? (Les mer om det HER). Jeg mener også at det er stor forskjell på å støtte avl av katter når vi har et problem med den store løskattpopulasjonen i Norge og avl av friske hunder hvor situasjonen er helt annerledes, og personlig har jeg kjøpt hund fra oppdretter og kommer til å gjøre det igjen. For meg er det derimot viktig at vi ikke importerer gatehunder til Norge ettersom de kan ta med seg alvorlige sykdommer som kan bidra til sykdom hos flere hunder, mens for andre er det riktig å hjelpe disse hundene ved å tilby dem et hjem.

Et tema jeg nylig har fått øynene opp for er plast. Jeg så filmen A Plastic Ocean på Netflix nylig, og det bidro til å endre mitt syn på hvorvidt et stort forbruk av plast er forenelig med veganisme for meg. For mange vil den langsiktige effekten av plast på dyr og miljø fremstå som såpass diffus at de velger å ikke fokusere på dette. Utover å ikke bruke handleposer vil det for mange være såpass utfordrende å redusere plastbruken at de heller velger å fokusere på andre aspekter ved veganisme og å være miljøvennlig på andre måter (feks ved være nøye på å skru av lys, bruke mindre vann osv). For andre vil den effekten mennesker plastforbruk har på ville dyr som hvaler og skilpadder være en viktig sak og man prioriterer derfor å fokusere på å redusere sitt eget forbruk. Dette kan være ved å bytte ut plastsugerer med glassugerør, ikke bruke engangsflasker osv. Da Mia fra bloggen Green Bonanza nevnte på vegansnappen at hun heller kjøper brukt ull enn fleece fordi sistnevnte bidro til frigjøring av mikroplast til havene ble det full krise på vegansnappens facebookside - men har hun kanskje et poeng? (Les mer om mikroplast HER).

(kilde)

Jeg er utrolig glad for at jeg har funnet mennesker innen veganmiljøet som faktisk fokuserer på essensen i veganisme, nemlig kjærlighet. Vi er veganere av kjærlighet til dyrene som brukes til produksjon av mat, pels eller sport. Vi er veganere av kjærlighet til miljøet og dyrene som vi deler planeten vår med. Vi er veganere av kjærlighet til oss selv fordi vi fortjener å ta vare på oss selv og føle oss bra. Og heldigvis finnes det mange av disse menneskene: de fleste veganere er fantastiske, varme personer som sprer glede og inspirasjon. Så hvis du er ny i miljøet eller kjenner på at det er mye kvasse meninger og dømmende mennesker er det kanskje en løsning å heller oppsøke de menneskene som sprer positivitet på sosiale medier og holde seg unna de menneskene og de gruppene på facebook som kun er fylt med negativitet? Hvis målet vårt er å spre veganisme tror jeg vi kommer lengst ved å være snille mot hverandre og innse at dette livssynet som vi tror på ikke er svart/hvitt, men inneholder uendelig med nyanser.

Jeg håper dette innlegget har bidratt til å nyansere veganisme for dere, og fortell meg gjerne om deres tanker om dette temaet!

Stor klem

#veganisme

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com