• Trude Fjugstad

Snillere julegaver 2017


Julen er en fantastisk høytid, og å gi og få gaver er en stor og fin del av den. Hva om vi kan kombinere det å gi gaver med å gjøre verden til et litt bedre sted? I dette innlegget har jeg inkludert alt fra gaver hvor hele summen går til veldedige organisasjoner til kjøkkenutstyr og spiselige gaver. Jeg tenker at det er mange måter gaver kan være litt ekstra snille; de kan være miljøvennlige, de kan vare lenge og bidra med mye glede, og de kan glede både kropp og ikke minst dyrene ved å være veganske. Her kommer mine beste tips <3

GAVER MED MENING

Hvor fint er det ikke å kunne gi gaver som gleder de som trenger det aller mest? De fleste av oss har det vi trenger, så hva med å gi bort en symbolsk gave? Eller en gave hvor en andel av pengene går til å støtte noe veldedig? Muligheten er mange!

UNICEF

Unicef tilbyr alternative julegaver i alle prisklasser. Gavene er symbolske gaver, og det innebærer at du får et fint gavebevis som du kan gi bort, og selve gaven sendes til barn som trenger det mest. De har alt fra vaksiner og blyanter til vannpumper og telt. Du får kjøpt gavene HER.

(kilde)

WWF

WWF jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. Dette gjør de ved å verne mangfoldet av arter og økosystemer, sikre bærekraftig bruk av fornybare naturressurser og bekjempe forurensing og overforbruk av ressurser. WWF er for eksempel veldig engasjert i debatten om ulv i Norge og jobber for å verne ulven vår. Hos dem kan du blant annet få kjøpt kalender med vakre bilder av ville dyr for 275 kr eller du kan gi en gave på vegne av noen andre til en verdi av 100 kr, 250 kr eller 500 kr. Du finner gavene HER.

(kilde)

=OSLO/=NORGE

Hvert år gir =OSLO ut en julebok. Dette er en kjempefin gave til deg selv eller andre, og boka er fylt med fine ord og bilder. Jeg synes =Oslo er et fantastisk tiltak for å hjelpe mennesker som har det vanskelig ved å gi dem en jobb og dermed bidra til å gi hverdagen mening. Menneskene som selger magasinet har gått fra å bli kalt tiggere og narkomane til å være selgere, og dette bidrar til å fjerne fordommer.

"Flere selgere har sagt at de ikke klarer å være kriminelle lenger. De har fått en ny identitet. De snakker annerledes. De passer ikke inn i fengsel. Mange sier også at de bruker mindre dop. «Jeg kan jo ikke stå og være rusa på jobb, da får jeg ingen salg», sier en. «Jeg for min del ruser meg på kundene mine», sier en annen." (kilde)

Bøkene får du kjøpt rundt om i Oslo, og du kan betale kontant, med vipps eller belaste mobilregningen din!

(kilde)

PLAN NORGE

Plan Norge tilbyr både symbolske gaver og gaver hvor en andel av salget går til deres arbeid for barn rundt om i verden. Prisene varierer fra 50 kr for pakkelapper eller gavekort på myggnetting til 1000 kr for gavekort på å hjelpe unge i arbeid. Pengene går til blant annet utdanning, rent vann og vaksiner. Du finner gavene HER.

(kilde)

KIRKENS BYMISJON

Hos kirkens bymisjon kan du velge å kjøpe gaver hvor en andel av pengene går til deres arbeid, men du kan også velge å gi bort en middag til en som gleder seg til jul. I nettbutikken deres kan du få kjøpt alt fra bøker til vaser i resirkulert glass, og det finner du HER. Å glede en som gruer seg til jul koster 40 kr pr middag, og det kan du gjøre HER.

(kilde, kilde)

KOKEBØKER

Kokebøker varer lenge (evig?) og er en fin måte å spre et mer miljøvennlig, dyrevennlig og sunt kosthold. Hvis du har venner eller familie som er interessert i plantebasert mat er dette en perfekt måte å hjelpe dem med å finne frem til veganske oppskrifter og ikke minst inspirere dem til å lage mer mat! Her er mine favoritter:

The Oh She Glows Cookbook & Oh She Glows Every Day

Som jeg har nevnt flere ganger før er ohsheglows.com min absolutte favorittblogg. Oppskriftene hennes gir et perfekt resultat hver gang, og Angela som står bak bloggen er utrolig fin og inspirerende. Jeg har begge bøkene hennes, og de anbefales på det sterkeste. Jeg tror kanskje at Oh She Glows Every Day er min favoritt hvis jeg må velge bare én. Begge bøkene inneholder alt fra basisoppskrifter på plantemelk og dressinger til middagsretter til cookies og kaker.

Du får kjøpt bøkene på blant annet Adlibris, Amazon og bookdepository.com (som dessuten har gratis frakt).

(kilde, kilde)

Deliciously Ella sine kokebøker

Ella Mills, også kjent som Deliciously Ella har gitt ut fire bøker: Deliciously Ella, Deliciously Ella Every Day, Deliciously Ella With Friends og Deliciously Ella Smoothies & Juices. Jeg har de to første bøkene, og er veldig fornøyd med dem! Ella bruker få og enkle ingredienser og tryller frem sunne desserter, salater, gryter, pannekaker og masse mer!

Bøkene fås kjøpt på blant annet Amazon og bookdepository.com

(kilde, kilde, kilde, kilde)

MILJØVENNLIGE SAKER TIL KJØKKENET

De siste månedene har jeg blitt mer bevisst på forbruket mitt av plast. Det er direkte skremmende å se hvor fort plastbeholderen hjemme hos oss fylles opp, og det er på tide å gjøre noe med det! Heldigvis dukker det stadig opp miljøvennlige og zero waste butikker og nettbutikker, og mine favoritter er agentm.no, beecoshop.no og beeorganic.no. Der finner du masse miljøvennlige produkter til kjøkkenet, og mange er så fine at de gjerne kan gis bort som gave!

Sugerør i glass/metall

Sugerør i glass eller metall er ikke bare miljøvennlige men også utrolig fine å se på! Har du en venn som er glad i smoothie eller juice er disse kjempefine. Du får kjøpt dem flere og flere steder nå, så det er bare å velge og vrake. Jeg har kjøpt mine HER, men du finner dem også HER, HER og HER.

(kilde)

Glassflasker

En god flaske har de aller fleste bruk for! Hvorfor ikke gi bort en skikkelig fin flaske som i tillegg er miljøvennlig? Jeg elsker min flaske fra bkr og har den med overalt. På den måten unngår jeg også å kjøpe plastflasker og sparer miljøet enda mer! Kanskje du kjenner noen som også kunne trenge det?

Soulbottle som du finner HER, bkr flaske som du finner HER og Lifefactory flaske som du finner HER. Alle disse flaskene finnes i ulike design og farger.

(kilde, kilde, kilde)

Wrappa

Visste du at det finnes et miljøvennlig og vegansk alternativ til plastfolie? Wrappa består av stoff dekket i plantebasert voks (eller bivoks, men unngå dette om du ønsker det vegansk) og kan brukes igjen og igjen. Du kan pakke salathodet i det, du kan bruke det til å dekke over boller med mat eller du kan ha matpakken din i det. Designene er kjempefine og de gjør seg dermed utmerket som julegaver! Du finner mange ulike design blant annet HER.

(kilde)

Oppvaskkost i tre

Å bytte ut oppvaskkosten i plast med en i tre er noe av det enkleste man kan gjøre for å redusere mengden plast man bruker. Å gi bort en oppvaskkost i julegave blir kanskje for sært for noen, men personlig synes jeg det er en veldig fin gave når de ser såpass fine ut. Disse oppvaskkostene får du kjøpt mange steder nå, blant annet på Granit og Søstrene Grene, men de er jeg faktisk ikke helt sikker på om er veganske. De her er derimot det:

Oppvaskkost med utskiftbart hode HER, gryteskrubb HER, flaskebørste HER.

(kilde, kilde, kilde)

Til jul i fjor fikk jeg dessuten er helt nydelig oppvasksåpe fra C som du finner HER, så det er også et bra tips hvis du tror at mottakeren vil sette pris på det!

OPPLEVELSER

Er det noe som er finere enn å sette av tid til hverandre? Det er utrolig mye man kan gi bort som ikke er ting men som allikevel er fantastiske gaver. Skriv et fint kort og fortell om hva du har planlagt at dere skal bruke tid på, og så lover jeg at mottakeren kommer til å smile stort på julaften. Valgmulighetene er mange innen denne kategorien, så jeg nevner bare noen av mine favoritter. Og du - husk å gjennomføre da, det er utrolig kjipt å få opplevelser som blir glemt bort!

Kino, konsert eller show

Gavekort på kino inkludert kinosnacks? To billetter til en fin konsert? En tur på stand-up på latter med for eksempel Tusvik og Tønne eller Dagfinn Lyngbø? Uansett blir det garantert en uforglemmelig kveld!

(kilde)

Middag, lunch eller piknik

Hva med å gi bort en en middag på for eksempel Funky Fresh Foods eller ASIA eller en lunch på for eksempel Nordvegan eller Creperie de Mari i Oslo? Mat og drikke inkludert! Bruk gjerne appen Vegan Norway til å finne veganske spisesteder i de største norske byene. Eller hva med å invitere til en helaften med god mat og drikke hjemme hos deg? Disk opp noen gode retter og kos dere sammen utover kvelden. Jeg fikk også tips av en venninne i dag om å invitere på piknik. Så fort været er varmt nok er det bare å fylle en kurv med friske bær, sjokolade og noe godt å drikke og nyte vårsolen!

(kilde)

Kurs eller workshop

Har du en venn eller et familiemedlem som har en spesiell interesse kan et kurs eller en workshop være en god idé. Det finnes flere kurs om vegansk mat, for eksempel så holder Jane bak veganmisjonen.no flere kurs i løpet av året! Eller hva med et kurs i fermentering? Et annet godt forslag er en yoga workshop til en som enten ønsker å begynne med yoga eller en som allerede praktiserer yoga og som du ønsker å glede! Prisene på disse varierer mye, og de koster alt fra noen hundre kroner til flere tusen kroner. Kos dere sammen og lær noe nytt samtidig!

Lina og meg på yoga anatomy workshop i våres <3

MILJØVENNLIGE KLÆR OG TEKSTILER

Visste du at produksjon av tekstiler krever utrolig mye vann og er en av de mest forurensende industriene som finnes? Jeg lærte dessuten nettopp av Jenny Skavlan at vi kjøpte 60% mer klær i 2014 enn i 2000. Det er jo helt enormt! De fleste av oss har ikke behov for mer klær, men hvis du først skal kjøpe det er det ihvertfall fint å velge miljøvennlig!

Handlenett

Handlenett i stoff er fine, praktiske og miljøvennlige. Og de fås kjøpt overalt og finnes i mange ulike farger og mønstre. Du finner fine nett blant annet på Søstrene Grene, H&M, IKEA og i NOAH sin nettbutikk HER.

(kilde, kilde)

Concioustee

Selskapet Concioustee lager klær av økologisk bomull som produseres ved bruk av fornybar energi, og de gir en andel av inntektene til veldedighet. De har mange ulike t-skjorter og gensere med søte motiver og tekst som passer perfekt for veganere (og andre). Mine favoritter er den til venstre nedenfor og en hvit versjon av den med "chia&chill".

(kilde)

Grønt skift

Tenk at det finnes norske selskaper som produserer etiske og økologiske klær! Grønt skift har alt fra undertøy og sokker til bukser i hamp og skjorter. Da jeg først oppdaget siden ble jeg utrolig positivt overrasket over de fine hverdagsklærne de har og også prisene. Miljøvennlig OG fint OG gode priser? Jeg har ikke bestilt noe her enda, men det kommer jeg helt klart til å gjøre!

(kilde)

HUDPLEIEPRODUKTER

De siste årene har naturlige og økologiske hudpleieprodukter blitt mer og mer populært også i Norge. Blant annet har vi nå nettbutikken Pure Skin og butikken og nettbutikken Green Spirit. I tillegg må jeg nevne butikken Grenen som min kjære Lina jobber hos som i tillegg til hudpleieprodukter selger miljøvennlig interiør og klær.

Ansiktsmasker og ansiktsoljer

Er det noe som er deiligere enn naturlige ansiktsmasker og rene oljer en fredagskveld? Vi vet at kroppen absorberer mye av det vi smører på huden, og derfor er det lurt å gå for naturlige ansiktsprodukter. De fleste naturlige ansiktsmasker kommer i glasskrukker og ansiktsoljene kommer i små glassflasker mer pipette, og begge deler har et sjarmerende design og gjør seg godt som julegaver.

Sett med leirmaske og ansiktsolje HER, Evolveansiktsmaske HER og Marina Miracle ansiktsolje HER

(kilde, kilde, kilde)

Neglelakk

Neglelakk er som regel ikke vegansk, men heldigvis finnes det fine veganske alternativer. Disse naturlige versjonene inneholder dessuten ikke alle tilsetningsstoffene som du finner i de billige neglelakkene. Neglelakk er en helt super gave til venninner, søstre eller mødre!

BOHO neglelakk HER, Masterplan neglelakk HER og ZAO neglelakk HER

(kilde, kilde, kilde)

Body lotion

Body lotion er også et trygt valg til de aller fleste. De finnes i mange ulike lukter og konsistenser, og se så fine de er! De aller fleste jenter/damer har et visst forbruk av body lotion, så hvorfor ikke gi en venn eller et familiemedlem en naturlig og økologisk versjon og vise dem hvor fantastisk en body lotion uten masse tilsetningsstoffer kan være?

Terre d'Oc Shea Butter HER, Evolve lotion HER og Evolve body butter HER

(kilde, kilde, kilde)

SPISELIGE GAVER

Hvem liker vel ikke spiselige gaver? Det er ihvertfall en av mine favoritter! Å gi bort deilig vegansk mat som du har kjøpt eller lagd selv er en kjempefin måte å vise menneskene rundt deg hvor mye god plantebasert mat som finnes. Speselige gaver er dessuten nyttige og blir alltid brukt!

OBS! Hvis du gir bort spiselige gaver - og særlig sjokolade - til noen som har hund er det viktig at du gir beskjed til mottakeren. Hunder kan bli alvorlig syke hvis de får i seg sjokolade eller enkelte typer nøtter, og de har en nese som gjør at de lett lukter seg frem til mat som ligger under juletreet.

Nøtter og tørket frukt

Nøtter passer perfekt inn på julaften og i romjulen, og hva er vel julen uten dadler? Tørket frukt er dessuten et fantastisk alternativ til godteri - for så godt er det faktisk! Min favorittbutikk er Nøtteblanderen som holder til på Grønland i Oslo. De selger nøtter i alle mulige former - rå, saltet, ristet, med krydder, med sjokolade og nøttesmør. De har også et kjempestort utvalg av tørket frukt, og mine favoritter er helt klart tørket ananas (selv om jeg egentlig ikke er så glad i ananas) og tørkede bringebær. NAM! Pakket inn i fine små gaveposer blir dette de perfekte julegavene eller vert-/vertinnegavene i julen.

(kilde)

Supermat

Har du en venn som har interesse for naturlige råvarer og såkalte superfoods kan dette være utrolig fine julegaver. Særlig hvis det er til en fattig student! Hva med å gi bort en pakke med acaipulver, cacao nibs eller råkakao? Kanskje du kan gi bort et startsett til å lage raw kuler med for eksempel rå kakao, dadler og kokosmasse? Andre tips er kokosolje, frysetørkede bringebær, chiafrø og bourbon vanilje. Du finner veldig mye forskjellig på iherb.com, vitacost.com og på helsekosten.

Disse kulene er fantastiske! Det er perfekt å gi bort ingrediensene til disse sammen med oppskriften som du finner HER.

Sjokolade

De siste årene har det kommet masse deilig vegansk sjokolade i butikkene, så hvis du ønsker å glede en sjokoladeelsker og samtidig ta hensyn til dyrene kan dette være veien å gå. Mine favoritter er ichoc sine sjokolader - særlig den hvite sjokoladen og melkesjokoladen. Jeg er også veldig glad i Seed and Bean sine veganske sjokolader (de er tydelig merket) og Divine sine veganske sjokolader - særlig den med frysetørkede bringebær. Jeg vet dessuten at veldig mange dessuten er glad i Vego, moofree, vivani og ombar. Du får kjøpt mange ulike varianter på helsekost.

(kilde)

Hjemmelagde gaver

Det ligger uendelig med omtanke i hjemmelaget mat, og jeg tror det er få ting som er koseligere å både få og gi bort. Hva med å lage en stor porsjon med granola, ha den i en glasskrukke og pynte med en rød sløyfe? Du finner mine granolaoppskrifter HER og HER. Krydderblandinger er også kjempefint å gi bort i skrukker. Ikke er det dyrt eller vanskelig å lage heller. En evig favoritt er tacokrydder som du finner oppskrift på for eksempel HER, og Oh She Glows har en kjempegod krydderblanding som du finner oppskrift på HER. Kanskje du kan lage en krukke med nøttesmør, feks mandelsmør som du finner oppskrift på HER? Du kan også blande sammen frø og mel til knekkebrød og ha det i en krukke med oppskriften ved siden av. Da er det bare for mottakeren å tilsette vann og steke. Oppskriften på mine favorittknekkebrød finner du HER.

Og helt til slutt må selvfølgelig julens favoritter nevnes: julekaker! Veganske pepperkaker, kokosmakroner, konfekt, rå julekuler og mye mer. I løpet av desember skal jeg dele noen nye oppskrifter med dere og dele mine favorittoppskrifter fra andre blogger. I mellomtiden er det bare å lete rundt på veganmisjonen.no, vegetarbloggen.no, minimalistbaker.com, deliciouslyella.com og ohsheglows.com etter inspirasjon!

Nå håper jeg at dere er fulle av inspirasjon til å finne litt annerledes julegaver som er hakket bedre for mennesker, dyr og jordkloden vår! Og kanskje du fant noe du har lyst til å sette på ønskelisten?

Stor juleklem fra meg

#jul

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com