• Trude Fjugstad

Hvordan spise vegansk når man er på besøk hos andre


Å spise vegansk hjemme synes jeg er verdens enkleste ting. Å spise vegansk ute kan være utfordrende, men i takt med at veganisme blir mer utbredt er det nå lettere og lettere å få vegansk mat på restauranter og kaféer. Ikke minst så er appen Vegan Norway til god hjelp! Men å spise vegansk når man er på besøk hos andre? Der kommer utfordringen.

Etter å ha vært pescetarianer og vegetarianer i fire år og veganer i tre år etter det har jeg etter hvert lært meg hvordan jeg skal håndtere middagsbesøk. Det krever litt planlegging, men med tiden får man en god rutine på det. Og jeg kan trøste alle dere ferske veganere med at venner og familie ofte blir bedre til å tilpasse seg og lærer å lage vegansk mat etter en stund. Min erfaring er at det beste du kan gjøre for å håndtere besøk hos andre er å ha en positiv innstilling, være samarbeidsvillig og prøve så godt du kan å spre matglede. Og her kommer noen litt mer konkrete tips:

Planlegg menyen sammen hvis det er mulig

Skal dere på hyttetur? Venninnemiddag? Eller skal du til en veldig behjelpelig vert eller vertinne? I slike tilfeller er det kjempefint å planlegge mat som er helt vegansk, delvis vegansk eller som lett kan gjøres vegansk. Prakteksempelet er taco - kjempeenkelt fordi det allerede består av masse grønnsaker og fordi de fleste ferdige tacoprodukter som tacosaus, skjell og wraps er veganske. Hvis de andre du spiser middag med vil ha kjøtt kan du supplere med chilibønner, tacofarse eller lignende, og rømme og ost kan du enten droppe eller finne veganske alternativer til. Andre forslag er pizza hvor din lages uten kjøtt og ost og tapas. Jeg opplever at mine venner er veldig positive til å lage vegansk eller ihvertfall vegetarisk mat til slike kvelder og at det ikke er et offer at alle kutter ut kjøtt og evt andre animalske produkter.

Sjekk med verten eller vertinnen hva de skal servere

Jeg synes kan det være nyttig å vite hva verten eller vertinnen har tenkt til å servere noen dager på forhånd hvis vi skal på besøk. Skal det være varm mat? Bare kaker? Er det noe de serverer som tilfeldigvis er vegansk, feks sorbet og bær? Utifra dette vet jeg om det serveres noe som jeg vil spise og evt hva, og det er lettere for meg å ta med egen mat som er i samme stil som det de andre skal ha eller å supplere rettene som blir servert. Ved å gjøre dette har du kanskje også mulighet til å påvirke matvalget litt, feks hvis verten er i tvil om han eller hun skal servere ovnsbakte poteter som er veganske eller fløtegratinerte poteter som ikke er veganske.

Supplér maten de andre skal spise med noe du tar med selv

Viser det seg at de andre ha kjøttkaker og kokte poteter med brun saus? Lag dine egne veganske kjøttkaker eller falafler eller kjøp noen ferdige i butikken og kok opp egen saus (feks toro peppersaus laget med usøtet soyamelk). Skal de ha ha grillmat? Ta med noe du kan slenge på grillen, feks veganske burgere, maiskolber eller grønnsaker i folie. Skal de ha gryterett med ris og salat? Ta med din egen gryte du kan varme opp og spis risen og salaten slik som de andre.

Hva med dessert? Hvis de skal ha is kan du ha med sorbet eller vegansk is fra feks oatly eller tofuline. Hvis de skal ha bær med vaniljesaus kan du ta med din egen veganske vaniljesaus eller bare spise bær.

Hvis verten ønsker å lage noe eget til deg: foreslå enkle veganske retter

Heldigvis har de aller fleste verter og vertinner et ønske om å kunne servere deg noe på tross av at du er veganer. Bestemoren til kjæresten min hadde kjøpt inn vegansk kylling, veganske kjøttboller og både kikerter og bønner da vi var på besøk sist slik at jeg kunne lage en egen grønnsakssuppe når de skulle ha grønnsakssuppe med kjøttbiter. Få ting varmer et veganerhjerte mer enn det <3

Hvis du får spørsmål om et er noe verten eller vertinnen kan lage til deg gjelder det å foreslå enkle ting. Det er ikke rettferdig å forvente at verten eller vertinnen skal kjøpe inn kokossukker, xantan gum eller agar agar for et besøk, og det eneste du oppnår med det er å fremstille plantebasert mat som dyrt og vanskelig. Det enkleste er å foreslå råvarer eller ferdigretter som finnes i vanlig matbutikk, feks piano ferdig gelé med blåbær-, jordbær- eller bringebærsmak (ja, den er faktisk vegansk!), en pakke kikerter og en avocado som du kan supplere poteter og salat med og lage en deilig potetsalat, ferdigprodukter som veganske pølser eller sorbet (sjekk hvilke som er veganske på forhånd). Hvis verten ønsker å lage noe fra bunnen finner du mange oppskrifter med "vanlige" ingredienser på blogger som veganeren.com, og de fantastiske kanelbollene fra Oh She Glows som jeg har delt med dere før kan også lett lages med vanlig hvitt sukker og Berit Nordstrand rapskokos som de aller fleste matbutikker har.

Ta med mat til deg selv

Hvis ingenting annet går så er det ikke verdens undergang å spise noe annet enn det de andre spiser. Hvis de andre skal ha kylling, fløtegratinerte poteter og smørdampede grønnsaker og du har lyst på noe helt annet er det helt lov å ta med en god salat, en gryte eller en vegansk grateng eller lasagne. Kanskje du vil ha noe som likner på det de andre spiser? Eller kanskje ikke? Det velger du såklart helt selv.

Det er verdt å navne at du aldri burde kjefte på verten eller vertinnen for at de ikke har mat å tilby deg, for å lage vegansk mat når man ikke har noe kunnskap om det er ikke så lett. For deg som spiser vegansk til vanlig er det derimot som regel ganske greit å trylle frem deilig vegansk mat som du kan friste de andre med!

Ta med mat som du kan dele med alle andre

Her har dere min favoritt! Hvorfor ikke bruke situasjoner som disse til å spre vegansk mat og vise dine medgjester hvor godt og enkelt det kan være å spise plantebasert? Hvis jeg er invitert i selskap hvor det skal serveres kake prøver jeg alltid å ta med en egen vegansk kake som alle kan få et stykke av. Gulrotkaken som jeg har tipset dere om før er helt perfekt, men hvis du ikke har allverdens tid til å bake går det an å lage noen kuler eller fudge også (det ligger mange i oppskriftsarkivet mitt hvis du trenger inspirasjon). Kanskje du føler deg gavmild og har lyst til å kjøpe med deg en kake fra funky fresh foods eller liknende i stedet? Gjør det som passer for deg og de andre som du skal dele maten med!

Helt til slutt er det viktig å huske på at du ikke kan gjøre alle fornøyd. Du vil sannsynligvis oppleve en gang eller to at verten eller vertinnen blir fornærmet fordi du ikke spiser det de serverer, men slik er det dessverre bare noen ganger. Det er ingen grunn til å få dårlig samvittighet av den grunn, for hva - og ikke minst hvem - du velger å spise er helt opp til deg <3

Håper dette var nyttig! Gooood helg!

Klem

#vegansk

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com