• Trude Fjugstad

Superbrød av spelt


Kjempegrovt? Check! Fullt av korn? Check! Fritt for hvete? Check! Eltefritt? Check!

Noe av det aller beste jeg vet om er brød. Jeg vil si at den matvaren jeg har mest cravings etter faktisk er brød, og særlig etter at jeg utviklet hveteallergi. Jeg lengter etter et kornrikt brød med knasende skorpe, men brødet du får kjøpt i butikk inneholder som regel alltid hvete og inneholder mest mel og lite korn. Resultatet blir også at brødet inneholder mindre næringsstoffer enn det brød har potensiale for, og jeg synes heller ikke at brødene er spesielt mettende.

Dette brødet inneholder derimot nesten bare grovt mel, havregryn og fire ulike typer korn. Dermed får du både gode, trege karbohydrater, sunne fettsyrer og proteiner som holder deg mett lenge. Brødet er saftig og har god tyggemotstand, og skorpen er knasende sprø.

Det krever naturlig nok mer arbeid å bake brød selv, men når oppskriften er eltefri og gir to brød blir ikke prosessen så krevende allikevel. Du kan dessuten lagre brødet i fryseren slik at det varer lenge. Det er selvfølgelig ikke noe galt i å kjøpe brød på butikken når man ikke har tid eller energi til å bake selv, og jeg gjør det selv hele tiden. Men det er jo ekstra stas med hjemmelaget brød, er det ikke? Prøv gjerne dette brødet når du har mulighet og smak forskjellen!

Oppskrift

2 brød

200 g siktet spelt

600 g sammalt spelt

150 g lettkokte havregryn

70 g solsikkefrø

70 g linfrø

70 g gresskarkjerner

50 g chiafrø

3 ts tørrgjær

En klype salt

1 l lunkent vann

1. Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle.

2. Tilsett vannet og bland igjen. Du trenger ikke å elte.

3. Sett bakebollen et varmt sted og la deigen heve i 45 minutter.

4. Fordel deigen i to brødformer. Husk å smøre formen først hvis du ikke har former som slipper av seg selv. Strø litt litt ekstra frø på toppen hvis du ønsker det, og kombiner gjerne flere sorter!

5. Sett ovnen på 225 grader.

6. Sett brødformene et varmt sted og la dem heve i 30 minutter til.

7. Sett brødene inn i ovnen og la dem stå i 40 minutter.

8. Ta brødene ut av ovnen, ta dem ut av brødformene og stek dem opp ned på et bakebrett i 10-15 minutter til skorpen er gylden og sprø.

9. Avkjøl brødene på benken og nyt hjemmelaget ferskt brød!

Jeg håper dette brødet faller i smak. Gi meg gjerne tilbakemelding på hva dere synes!

Klem

#vegansk #brød #spelt #chiafrø #solsikkekjerner #linfrø #gresskarkjerner #havre

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com