• Trude Fjugstad

Yoga og allergi


For 5-6 år siden utviklet jeg plutselig allergi mot gresspollen. Både søsteren min og moren min har vært allergiske mot pollen lenge, og da jeg var liten pleide jeg å erte dem fordi de ble så dårlige og si at de overdrev hvor ille det faktisk var. Så du kan vel si at det var karma da jeg selv mot slutten av videregående ble kraftig rammet. At det var gress jeg skulle bli allergisk mot var også skikkelig surt ettersom jeg elsker lukten av nyklippet gress om sommeren og det nå er best å holde seg inne hvis gressklipperen går...

Jeg hadde ikke sett for meg at å være allergisk kunne være så ille som det det faktisk er. Det første året snufset jeg litt og klødde såvidt i øynene, men året etter var det nysing, rennende nese, røde øyne og dårlig søvn. Den eneste fordelen med å ha allergi er utvidet tid på eksamen, men igjen så er det jo en grunn til at man trenger det. Jeg er ikke spesielt glad i å ta medisiner uten skikkelig grunnlag, men da symptomene ble skikkelig ille startet jeg på kraftige antihistaminer. De gjorde meg slapp og trøtt, men jeg synes strengt tatt ikke at de hjalp noe særlig. Nesespray og øyedråper hadde god effekt i noen minutter etter at jeg hadde brukt dem, men deretter ble det like ille igjen. Så hva er løsningen?

Pollenallergi skyldes at kroppen oppfatter det som egentlig er uskyldig pollen som en trussel og setter igang en immunrespons for å bekjempe inntrengeren. En metode for å minske og potensielt bli kvitt allergien er allergi-spesifikk immunterapi. Det går ut på å lære kroppen at det man er allergisk mot ikke er skadelig og dermed hindre en immunreaksjon. Man får injisert små, økende doser fortynnet allergen regelmessig i forkant av allergisesongen, og for mange fungerer det kjempebra! Jeg har vurdert å prøve dette, men hittil har jeg ikke fått somlet meg til det. Man må starte i god tid før allergisesongen, og problemet er gjerne at man utenom allergisesongen ikke tenker så mye på det.

Det ble altså ikke immunterapi før årets sesong heller, og for noen dager siden begynte jeg plutselig å nyse igjen. Jeg har unngått å følge med på pollenvarselet fordi jeg ønsker å kjenne det på kroppen når gresspollenet kommer i stedet for å få en placebo-reaksjon fordi jeg forventer å bli allergisk. Dette på tross av at man egentlig burde begynne på medisiner før allergien setter inn. Nå drar jeg snart til Kroatia en stund, og derfor har jeg ikke tenkt til å begynne på medisiner før jeg kommer hjem igjen. Det beste hadde allikevel vært om jeg kunne unngå medisiner ettersom de uansett ikke har noen god effekt for meg, og da jeg var på yoga for noen dager siden fikk jeg et lite hint av håp til noe som kan hjelpe. Når man praktiserer yoga puster man kun igjennom nesen, og det er ikke en ideell situasjon når man er allergisk og nesa enten er tett eller renner. Da jeg startet praksisen min rant nesa, og solhilsen var best i de øyeblikkene hvor hodet er opp ned. Erfaringen min er allikevel at når jeg først kommer i gang så løsner det opp. Nesa renner ikke, den er ikke tett, og jeg kan puste normalt igjen. Og effekten varte i flere timer etter at jeg hadde praktisert! Jeg er blant dem som liker å basere ting på forskning og ikke svada, så nå har jeg altså søkt meg litt opp for å se om yoga har noen effekt mot allergi eller om det bare er jeg som av an eller annen grunn (placebo?) føler meg bedre.

Da jeg søkte litt rundt kom jeg over DENNE studien om respiratoriske sykdommer og allergi fra 2002, og den sier blant annet dette:

For the motivated patient, mind-body interventions such as yoga, hypnosis, and biofeedback-assisted relaxation and breathing exercises are beneficial for stress reduction in general and may be helpful in further controlling asthma.

Stressreduksjon vil senke aktiviteten i det sympatiske nervesystemet som gir redusert produksjon av stresshormoner og histaminer og kan derfor ha en positiv effekt på allergi i tillegg til astma. Dyp pust vil kunne bidra til å åpne opp nesehulen og dermed lette symptomene på allergi. Videre sier studien noe om kosthold og allergi:

Patients with asthma and allergic rhinitis may benefit from hydration and a diet low in sodium, omega-6 fatty acids, and transfatty acids, but high in omega-3 fatty acids (i.e., fish, almonds, walnuts, pumpkin, and flax seeds), onions, and fruits and vegetables (at least five servings a day).

Denne studien gir håp om at både et sunt kosthold og yoga kan lette symptomene på allergi, men det ser ut til at det er lite forskning som er gjort på området. Jeg fant også DENNE studien, men med kun 15 deltakere ville jeg vært forsiktig med å bruke den som kilde. Med andre ord er det foreløpig ikke så mye forskning som kan bekrefte at yoga kan lette symptomer på allergi, men det er allikevel ikke utelukket at effekten kan være der.

Jeg kan ihvertfall bekrefte at yoga letter symptomene for meg i flere timer, men utover kvelden kommer symptomene snikende igjen. For min egen del vil en praksis på minst 1,5 time ha best effekt ettersom det tar litt tid før jeg føler at det "løsner". Kanskje er det placebo, kanskje er det stressreduksjonen eller kanskje er det pustingen som har effekt. Eller kanskje det er en kombinasjon? Jeg har troen på det siste! Jeg kan uansett anbefale de som sliter med allergi å gi yoga en sjanse. Kanskje du merker forskjell, og hvis du ikke gjør det har du uansett oppnådd andre positive helseeffekter ved å styrke musklene, få opp hjertefrekvensen og løsne opp stramhet i kroppen!

Namasté♥

#yoga #ashtangayoga

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com