• Trude Fjugstad

Hvordan sette sammen en mettende salat


Jeg elsker salat, og særlig i sommerhalvåret når kjølig, saftig og frisk mat frister ekstra mye! Når jeg forteller folk rundt meg at jeg gjerne spiser salat til middag flere ganger i uken svarer mange at de ikke blir mette av salat, og det er strengt tatt ikke så rart når man tenker på de salatene man får servert på restauranter og den salaten som ofte står som tilbehør til grillmaten. Når de fleste tenker på salat ser de for seg noen salatblader, litt tomat, kanskje litt paprika eller agurk og olje eller dressing, og det er det jo ingen som blir mett av!

Mine salater er satt sammen ganske annerledes. De inneholder en god mengde av både protein, fett og karbohydrater, de er stappfulle av næring og de holder meg mett i mange timer. Jeg bruker veldig sjeldent dressing ettersom jeg synes salatene blir saftige i seg selv, og olje på salat er etter min mening helt unødvendig. Da er det mye bedre med andre mye sunnere fettkilder!

Her er min guide til hvordan du kan sette sammen en mettende salat. Du trenger selvfølgelig ikke å ta med alt, men kanskje du blir inspirert til å prøve noe nytt i salatene dine?

Grønne bladgrønnsaker

Jeg har aldri salat i salatene mine! Det høres kanskje helt merkelig ut, men jeg foretrekker å bruke spinat eller andre mørkegrønne blagrønnsaker i salaten. Spinat inneholder mye mer protein, jern, kalium, folat og kalsium enn vanlig salat og gir etter min mening mye mer smak enn det isbergsalaten gjør. Fyll bunnen av skålen din med en god mengde vasket og oppkuttet spinat og du har en fantastisk base i salaten din!

Korn

Korn er en god kilde til trege karbohydrater og protein og holder deg mett lenge. Korn inneholder dessuten masse fiber som holder tarmen din i gang og sikrer en god fordøyelse. Jeg liker aller best å bruke quinoa, men byggris eller fullkornsris er også et godt alternativ. Quinoa er et fullverdig protein, det vil si at det inneholder alle de essensielle aminosyrene, og inneholder rikelig med riboflavin (vitamin B2), folat, magnesium og mangan. Korn i salaten kan virke litt rart for noen, men jeg lover at det gir deilig fylde og smak!

Potet, søtpotet eller gresskar

Det er mange som er redd for stivelsesprodukter, men jeg er en stor fan av dem! Potet, søtpotet og for eksempel flaskegresskar har en lav kaloritetthet og vil fylle magesekken og gi metthetsfølelse. De gir en langsom blodsukkerstigning og holder energinivået oppe i lang tid! Jeg liker å bake terninger av poteter eller gresskar i ovnen med litt krydder (men uten olje) og slenge dem i salaten min. Du kan velge om du vil ha dem varme som er ekstra godt om vinteren eller kjøle dem ned før du har dem i en frisk sommersalat! Særlig søtpotet bidrar med mye saftighet til salaten og gjør den mer spennende!

Bønner, linser eller kikerter

Belgfrukter er et must i enhver salat! De inneholder protein, fiber og stivelse, og ikke minst mange ulike mineraler, vitaminer og antioksidanter. Stivelsen fordøyes sakte og vil sammen med proteinet gjøre deg mett. Stivelsen i bønner vil ogs fungerer som næring for de gode bakteriene i tarmen og dermed fremme god tarmhelse. Det skader heller ikke at belgfruktene har vist å ha en god effekt på kolesterolet, blodtrykket og blodsukkeret. Nå for tiden er kidneybønner favoritten min, men jeg har også hatt perioder hvor det er røde linser eller kikerter som havner i alle salatene!

Avocado

Sunt fett er viktig når man skal sette sammen et fullverdig måltid, og avocado er da et lett valg. Avocado inneholder flerumettet fett som er de sunneste fettsyrene for kroppen. I tillegg er avocado en god kilde til protein, kalium og vitamin A, B, C og D. Fettet i avocadoen vil dessuten bidra til økt opptak av fettløselige vitaminer fra maten. Jeg veksler mellom å ha terninger og most avocado med litt krydder og kanskje en skvett sitronsaft i salatene mine, og det er hovedsaklig takket være avocadoen at jeg ikke føler noe behov for å ha dressing eller olje i salatene mine. Avocado gir en fantastisk fylde og sødme til salaten og hever smaken betraktelig.

Andre grønnsaker

Nå som du har laget en god base med mettende råvarer kan du fylle på med de grønnsakene du måtte ønske! Tomat, paprika i ulike farger, agurk eller hva enn du måtte ønske! Grønnsaker inneholder som kjent et vidt spekter av vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioksidanter, så ved å fylle på med rikelig med grønnsaker i ulike former, teksturer og farger gir du kroppen din masse god næring!

Resultatet blir en nydelig salat! Se på de flotte fargene♥ Når du lager salat fremover kan du prøve å ha disse tipsene i bakhodet, og ved å kombinere ulike råvarer fra de ulike matgruppene får du et godt utvalg av ulike mettende middagssalater! Håper det smaker!

Klem

#vegansk #glutenfritt #salat #spinat #søtpotet #bønner #avocado #quinoa #tomat

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com