• Trude Fjugstad

Mysore magic


Det er noe helt unikt og nesten magisk ved å praktisere yoga i et rom fullt av pust om morgenen før verden rundt våkner. Du er omgitt av et fellesskap samtidig som det ikke finnes andre enn deg selv og læreren din som veileder deg. Alt rundt forsvinner og tiden står stille.

Jeg starter morgenene mine hos Mysore Oslo så ofte jeg kan. Vekkerklokka er på 05.30, og litt over seks er jeg på plass i shalaen. Jeg elsker å stå opp tidlig for å sette av denne tiden til meg selv, for jeg vet hvor verdifull den er. Å gå inn i et rom hvor det praktiseres i Mysore style kan være utrolig rart første gang, for når man er vant til at det i alle situasjoner snakkes og at de rundt deg ser på deg og vurderer deg er det uvant å oppleve at det eneste som fyller rommet er pust og at alle kun har fokus på seg selv.

Stemningen i rommet er fantastisk. Det er mørkt med levende lys, og de man møter før man ruller ut matta deler man et smil med og kanskje et stille 'hei' før man forsvinner inn i seg selv. Det er fascinerende hvor trygg og komfortabel man kan føle seg på tross av at man er omgitt av mennesker man ikke kjenner og kun har utvekslet noen få ord med. Hvis noen skulle legge seg med armen i kontakt med din egen i savasana føles det egentlig bare fint, som en gjensidig tillitserklæring fra en fremmed.

Jeg ruller ut matta og starter praksisen med hendene i prayer. Det handler ikke om religion, men ved å samle hendene foran brystet med lukkede øyne finner jeg fokus. Oppmerksomheten vendes innover mot sentrum ved hjelp av pusten. Dype pust som beveger hele kroppen. Luften fyller lungene og utvider brystkassen i alle retninger.

Og så setter man i gang. Bevegelser og pust synkroniseres. Man strekker seg mot himmelen og bøyer seg mot jorda. Bevegelsene er kjente, og man får mulighet til å sjekke hvordan kroppen har det. Hva vil kroppen min fortelle meg i dag? Hvordan føles disse bevegelsene jeg har gjort så mange ganger ut akkurat i dag? For de kjennes aldri like ut. Man kjenner etter. Fysisk og mentalt. Hvordan har jeg det egentlig i dag? Og alt tas imot. Jeg kan være sliten, jeg kan være energisk, jeg kan føle meg tom og jeg kan føle meg selvsikker. Alt er godtatt, og ingenting er bedre enn noe annet.

Når læreren kommer stanser alle opp der de er og kommer frem på matta. Hendene kommer igjen i prayer, og vi shanter åpningsmantraet sammen. Jeg er hverken spesielt glad i eller flink til å synge, men igjen er det noe ved dette fellesskapet som er så fint. Sammen fyller stemmene våre rommet. Noen ganger gir det meg gåsehud. Etter siste ohm går alle tilbake til seg selv, og mantra erstattes igjen av pust.

Læreren går rundt og justerer, veileder, fordyper. Forholdet mellom elev og lærer baserer seg på tillit. Tillit til at læreren justerer trygt, tillit til at eleven sier ifra om noe kjennes vondt, tillit til at læreren tar deg imot hvis du faller og tillit til at man kan gi fullstendig slipp. Jeg tror jeg har verdens flinkeste lærer, og jeg stoler fullstendig på henne. Hun ser meg, hun utfordrer meg, hun ler med meg, hun tar seg tid til å forklare ting til meg og hun forstår meg. Jeg vet egentlig lite om henne, og hun vet lite om meg, men allikevel kan jeg overgi meg fullstendig. Jeg vet at hun styrer meg i riktig retning og veileder meg trygt gjennom praksisen min.

Jeg beveger meg gjennom asanas i en fast rytme og rekkefølge til dit jeg har kommet i serien. Kroppen flyter. Praksisen er vakker. Den utfordrer meg, den bekrefter meg, den skaper rom i meg og den fyller meg med energi. I nesten to timer bare er jeg. Det er min tid. Tid som jeg bruker på meg selv kun for min egen del. Når jeg avslutter i shavasana er det som å være i en tilstand mellom våken og sovende. Jeg er tilstede, men samtidig ikke. Det er en underlig følelse av ro som kun yogaen klarer å gi meg. Jeg er så heldig å få tilbringe morgenene i en shala omringet av flotte mennesker og en fantastisk lærer som får meg til å føle meg så bra! Jeg er evig takknemlig!

Etter praksis er kroppen og sinnet fylt med ro. Jeg er gjennomsvett og håret står til alle kanter, men jeg føler meg som en superhelt. Morgenen min har vært fylt med fullstendig ro, utmattelse og energi og jeg føler meg fantastisk. Det er magisk!

Namaste

#yoga #ashtangayoga

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com