• Trude Fjugstad

Kalorihysteriet


Hva er egentlig kalorier? For mange vil ordet ha negative assosiasjoner, for kalorier er noe vi stadig får høre at vi må unngå. Det finnes haugevis av dietter som ber deg om å kutte ned på kaloriinntaket, og jeg tror det er flere enn meg som begynner å bli lei. Kalorier er energi. Kaloriinnholdet i en matvare sier noe om energiinnholdet i maten. Og la oss bare være enige om en ting: vi trenger energi for å leve, altså trenger vi kalorier for å leve. Kalorier er ikke farlig, og de trenger ikke å telles. Men det er ikke få som har lyst til å fortelle deg det motsatte.

Stadig dukker det opp nye dietter som skal få deg til å rase ned i vekt. 5:2-dietten, sukkerstopp, lavkarbo, dietter med mye protein, dietter som går ut på at vanlige måltider erstattes av juice eller shakes. Fellesnevneren: kaloriinntaket ditt kuttes dramatisk. Fungerer det? Ja. Det er ingen tvil om at det er en sammenheng mellom hvor mye energi du får i deg og forbruker og vekt. Eventuelt energioverskudd lagres i kroppen og kan gi vektøkning, og eventuelt energiunderskudd fører til at kroppen må bruke av egne lagre (gjerne i form av fettvev), og man går ned i vekt. Men er det så enkelt? Når man går på lavkarbodiett vil kroppens reservoar av sukker i lever og muskel tømmes, og ettersom sukker binder mye vann vil man tape mye vannvekt. Med andre ord: mange suser ned i vekt i starten, men det er ikke fettvev som forsvinner, men vann. Og det er klart at du vil gå ned i vekt når du omtrent ikke spiser to av syv dager i uka, men er det virkelig verdt det? Ut og spise med en venn eller kjæresten? Nei, dessverre, for i dag faster jeg. Og jeg føler meg forresten helt forferdelig fordi blodsukkeret mitt er lavt, og jeg har ikke energi til å trene eller drive med annen fysisk aktivitet som jeg trives med. Det er ikke rart at du går ned i vekt når du sulter deg, men til gjengjeld er det vanskelig å holde vekten nede. Når man sulter seg tilpasser metabolismen seg det reduserte energiinntaket, og de fleste fyker opp i vekt igjen når de øker energiinntaket igjen når de har nådd vektmålet sitt.

Jeg er ikke en stor tilhenger av treningsblader, for jeg synes at mange av dem dessverre har et usunt fokus. Trenger vi virkelig å vite hvor mange kalorier et eple inneholder og hvor langt du må løpe for å forbrenne en skive med brød? Og er det nødvendig å sammenligne hvor mange kalorier man forbrenner når man løper på mølle, er på spinning og praktiserer yoga? «Ned 5 kg på 5 uker», «Dette må du unngå hvis du skal ned i vekt», «Slik forbrenner du mest på kortest mulig tid». Tabloidavisene kan vel ikke sies å ha så mye bedre fokus, og de vet å spille på store overskrifter for å fange oppmerksomhet. I tillegg kommer bloggere som skal fortelle deg at banan er usunt, hvor mange kalorier de spiser til hvert måltid og forbrenner ved hver treningsøkt og komme med anbefalinger om barer og shakes som kan erstatte middagen. Er det rart mange har et usunt forhold til mat og kropp når kvinneblader på en side skriver om hvordan du blir fornøyd med deg selv, for så å dele treningsprogram og diett som skal hjelpe deg å bli kvitt de overflødige kiloene på neste side?

Mat er mer enn kalorier, og god helse bygger på mer enn proteiner, fett og karbohydrater. Vi trenger vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioksidanter for at kroppen skal fungere optimalt.

Lettprodukter og sukkerfrie produkter er trendy som aldri før. En jeg jobbet med for flere år siden som slanket seg fortalte meg at han drakk cola zero for å gå ned i vekt ettersom det er kalorifritt. På tross av at søtningsstoffer er omdiskutert er det mye som tyder på at lettbrus er bedre enn vanlig brus, men kollegaen min mente faktisk at cola zero var like sunt som vann ettersom ingen av delene inneholder kalorier. Med jevne mellomrom er det også noen som ønsker å fortelle deg at du skal unngå juice fordi det inneholder så mye sukker at du like gjerne kunne ha drukket et glass brus. Slike uttalelser provoserer meg, for selv om et glass juice og et glass brus kanskje gir deg like mye energi betyr ikke det at det er like bra for helsen din. Et glass med appelsinjuice er for eksempel også stappfullt av vitamin C, noe et glass med cola ikke akkurat kan skryte på seg.

Da banan-debatten raste for litt over et år siden så jeg rødt. Er det virkelig banan vi skal anbefale folk å ikke spise? Vi lever i en verden hvor burgere, pølser og brus er hverdagsmat, og allikevel velger en profilert norsk personlig trener å dra frem banan som nei-mat. Så klart inneholder banan kalorier, alle råvarer gjør det. Det at bananen inneholder energi er ikke negativt, tvert imot er det viktig å få i seg energi i løpet av dagen, og banan er en fantastisk energikilde fordi den i tillegg til å gi deg fruktsukker som fungerer som en god energikilde for cellene dine inneholder rikelig med kalium, fiber og vitamin C. Andre vil igjen gjerne påpeke at nøtter inneholder mye kalorier, men forskning viser likevel at de som spiser nøtter jevnlig lever lengre og har bedre helse enn de som ikke gjør det. Tørket frukt dras også stadig frem som en synder, og da tenker jeg igjen: er det virkelig frukt vi skal be folk om å unngå? Det er klart at tørket frukt inneholder mer energi enn frisk frukt pr vektenhet ettersom de inneholder mye mindre vann, men jeg vil tørre å påstå at det er få som blir overvektige av å hovedsakelig spise for mye tørket aprikos og rosiner.

Jeg bryr meg ikke det gran om kaloriinnholdet i maten jeg spiser, men det betyr ikke at jeg mener at fast food eller brus er sunt. For meg er ikke hovedforskjellen på fløteis og bananis med bringebær kaloriinnholdet, men at bananisen inneholder vitamin C, kalium, gode karbohydrater og fiber. På samme måte er hovedforskjellen mellom ferdigpizzaen med pepperoni du får kjøpt i butikken og den veganske pizzaen jeg lager at den hjemmelagde er toppet med masse grønnsaker, at bunnen er grov og dermed fiber- og proteinrik og at den ikke inneholder mettet fett og kolesterol som tetter igjen blodårene mine. Det er godt mulig at min vegetarlasagne inneholder like mange kalorier som en ferdiglasagne du får kjøpt i butikken, men det viktigste for meg er at maten skal være næringsrik og helsefremmende (og ikke helseskadelig).

Når folk spør meg om det jeg serverer av mat er sunt svarer jeg alltid at ja, det er det, men det er ikke kalorifritt. Når man lager mat fra bunnen av med gode råvarer vil den inneholde et vidt spekter av næringsstoffer som gjør kroppen din godt. Du trenger ikke å gå rundt sulten med lavt blodsukker og føle deg tom for energi for å ta vare på kroppen din, og du trenger ikke å veie maten din og telle kalorier for å få i deg passe mengde mat ? snarere tvert imot. Det er enkelt å spise sunt så lenge man bruker de riktige råvarene, og det er den samme maten som gjør deg mett og som gir deg den næringen du trenger for å fungere optimalt. Vegetabilsk mat er naturlig rik på vann, vitaminer og mineraler, og den inneholder i tillegg sporstoffer og antioksidanter som fremmer god helse og hindrer sykdomsutvikling. Plantemat utgjør også et større volum og vil dermed fylle magesekken bedre og gjøre deg god og mett uten at du trenger å begrense porsjonene dine. Det er en grunn til at du ikke får kjøpt lett-søtpotet eller mager avokado, for råvaren i seg selv er perfekt satt sammen for å gi deg det du trenger.

Mat er så utrolig mye mer enn kalorier. Mitt håp er at treningsblader, bloggere, aviser og andre medier i fremtiden vil fokusere mer på hvor utrolig mye bra mat inneholder og hvilke helsefremmende effekter sunn mat kan ha i stedet til å oppfordre folk til å sulte seg og gi sunne råvarer som både er nærings- og energirike skylden for at folk legger på seg. Ikke minst håper jeg at flere kan se på mat som noe nærende, og at man spiser sunn og god mat fordi man ønsker å ta vare på egen helse og føle seg bra. Det er på tide å få slutt på kalorihysteriet!

Klem

#vegansk

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com