• Trude Fjugstad

Hvordan enkelt spise mer plantebasert mat


Å skulle spise mer plantebasert kan virke både omfattende, vanskelig og skummelt. Heldigvis er det veldig enkelt å bytte ut mange klassiske animalske produkter med plantebaserte varianter og på den måten spise både sunnere og mer dyrevennlig. Her en noen enkle tips for deg som har lyst til å komme i gang!

Fra kumelk til plantemelk Å bytte ut vanlig melk er kanskje noe av det enkleste du kan gjøre. Det finnes utallige varianter av plantemelk, blant annet rismelk, soyamelk, mandelmelk, havremelk og kokosmelk, og flere av variantene finnes både som usøtet og søtet variant, og noen finnes også med sjokolade- eller vaniljesmak. Du kan også lage din egen plantemelk - sjekk ut min oppskrift på mandelmelk!

Plantemelk smaker naturlig nok ikke helt likt som kumelk, men til gjengjeld er det et stort utvalg av ulike smaker. Min erfaring er at ulike typer plantemelk passer godt til ulike type matretter. For eksempel synes jeg mandelmelk er fantastisk i havregrøt, usøtet soyamelk gjør seg best i sauser og lignende i middagsmat, kokosmelk passer godt i gryter, og søtet soyamelk er godt i kaffen (i følge min mor, jeg drikker ikke kaffe). Alpro sin soyamelk med sjokolade er dessuten verdens beste sjokolademelk, og jeg kjenner flere som foretrekker denne fremfor litago og lignende!

De fleste av oss bruker litt melk her og der i løpet av en dag, så prøv å erstatte kumelken med plantemelk. Du vil sannsynligvis ikke merke noen stor forskjell, og kanskje du til og med synes det smaker bedre?

Yoghurt Etterhvert som det blir mer populært å spise plantebaser øker tilbudet av plantebasert yoghurt i butikkene. Du får nå soyayoghurt og havreyoghurt i de fleste butikker, og det finnes flere gode smaker. Jeg gleder meg til å prøve de nye go on-produktene fra alpro som endelig har kommet til Norge, for jeg har hørt så mye positivt om dem i veganske grupper på facebook. Vegansk yoghurt kommer både i porsjonsbegere og i større pakker, og det er enkelt å bytte ut klassisk yoghurt med de plantebaserte alternativene. Du kan også lage din egen yoghurt med plantemelk og probiotika, prøv å google det!

Fra leverpostei til bønnepostei Jeg spise leverpostei på skolematen hver dag i over ni år før jeg ble veggis, så jeg hadde lenge et tett forhold til de gule boksene. Nå lager jeg min egen bønnepostei i stedet som du finner oppskrift på i oppskriftsarkivet. Jeg synes bønneposteien er minst like god, den metter godt, og den er stappfull av næring. I tillegg tar den så kort tid å lage at det nesten er mindre tidskrevende enn å ta med seg en pakke leverpostei når man er på butikken.

Sjokolade De fleste nordmenn elsker melkesjokolade, så for mange kan denne være vanskelig å gi slipp på. Melk er ofte veldig avhengighetsskapende, og da jeg først kuttet ut melk savnet jeg melkesjokolade noe innmari, men etter noen måneder hadde jeg ikke lyst på det lenger. I dag frister ikke den klassiske melkesjokoladen meg i det hele tatt, men det betyr ikke at jeg ikke spiser sjokolade! Jeg spiser sjokolade hver eneste dag, men jeg spiser en vegansk versjon.

Mange typer mørk sjokolade er uten melk, blant annet coop änglamark sin 70% og 85% og go eco sin 70%. Det er som regel en av disse jeg knasker på daglig. Mørk sjokolade inneholder store mengder antioksidanter og er derfor sunnere enn annen sjokolade, men når man ønsker noe som minner mer om melkesjokolade finnes det heldigvis gode alternativer. Mine favoritter er ichoc sine sjokolader, og jeg synes både den hvite sjokoladen og melkesjokoladen er fantastiske. Jeg vet at mange også elsker den med nougat! I tillegg er vivani og vego gode alternativer når man har lyst på noe søtt og godt!

Fra klassisk dipp til hummus eller guacamole Jeg har aldri vært en dipp-person, men jeg vet at det for mange er et must til potetgull på lørdagskvelden. Et enkelt tips er å bytte ut rømmen med kryddermiks med hummus eller guacamole for en mer næringsrik og mer dyrevennlig variant. Hummus finner du oppskrift på i oppskriftsarkivet, og ved å bruke ulike krydre kan du få akkurat den smaken du ønsker. Samboeren min har blitt guacamolefrelst etter at han flyttet inn med meg, og i tillegg til å være godt i taco er det perfekt sammen med chips. For øvrig så er det kjempegodt med oppkuttede grønnsaker med hummus eller guacamole hvis du ønsker litt hverdagsluksus!

Fra kjøttdeig til soyafarse Samboeren min er tacoelsker nr.1, og kjøttdeig var naturlig nok en viktig del av tacoen hver fredag. Hvis du hadde fortalt meg det for et par år siden hadde jeg nok ikke trodd deg, men i dag er kjøttdeigen byttet ut med soyafarse. Det er klart at det sunneste er å bruke bønner eller linser i wraps, men hvis du ønsker noe som smaker mest mulig likt originalen er soyafarse et kjempegodt alternativ. Pappa og jeg spiste også dette da vi var på hytta forrige helg, og sett bort ifra at soyafarsen ikke henger like godt sammen som kjøttdeig var han også fornøyd!

Soyafarse kan dessuten brukes til mer enn taco. Du kan for eksempel bruke det i pastasaus for å lage pasta bolognese, i lasagne eller i gryteretter!

Smoothie Smoothie er utrolig enkelt å lage vegansk. Det er rett og slett bare å bytte ut kumelk med enten plantemelk eller juice, og så er du good to go! Jeg synes smoothie blir best med juice ettersom det blir en friskere smak, men i for eksempel banansmoothie med kakao er det kjempegodt med mandelmelk. For øvrig er de fleste smoothiene du får kjøpt i matbutikken veganske, så de kan være fine å kjøpe hvis man er på farten!

Fra eggpasta til vanlig fullkornspasta Det meste du får kjøpt av tørr pasta i matbutikken er faktisk vegansk! Det er med andre ord billigere, lettere å lagre og mer tilgjengelig enn både eggnudler og fersk pasta. Vi lager ofte one pot pasta med coop änglamark sin fullkornspasta, så oppskrift kommer snart!

Salat Salat i seg selv er selvfølgelig helt plantebasert, men det man har sammen med salatbladene er ikke nødvendigvis det. Et enkelt tips er å bytte ut kylling og skinkebiter med bønner, linser og/eller kikerter. Ovnsbakte kikerter er en kjempegod erstatning ettersom de er gode og crispy, og de kan i tillegg krydres akkurat slik du ønsker! Det finnes kjempemange oppskrifter på dette på nettet, så det er bare å søke seg frem.

Vi bruker i tillegg ovnsbakt søtpotet, potet eller flaskegresskar i salaten. De gir en fantastisk smak og gjør salaten god og mettede! Vi kutter dem bare opp i biter eller skiver og baker dem med noe godt krydder på 200 grader i ca 20 minutter. Anbefales!

Smør Smør basert på planteoljer inneholder mindre av det usunne mettede fettet og mer av de gode umettede fettsyrene og er derfor i tillegg til å være mer dyrevennlige også bedre for hjertehelsen. Mange magrere margarintyper inneholder små mengder melk eller melkepulver, så hvis du er allergisk mot melk eller ønsker å spise vegansk kan jeg anbefale smøret til Berit Nordstrand. En av mine mange guilty pleasures er ristet brød med smør, og da er det dette jeg bruker. Smøret er blekere enn vanlig smør, så et lite tips hvis du skal bruke det som topping på for eksempel risengrynsgrøt er å blande inn en liten mengde gurkemeie for å gi det en fin og gul farge!

Jeg håper disse tipsene kan være til hjelp, og at du blir inspirert til å spise mer plantebasert mat! Det ligger masse oppskrifter i oppskriftsarkivet mitt hvis du vil ha konkrete oppskrifter!

Klem

#vegansk

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com