• Trude Fjugstad

Hjemmelaget mandelmelk


Noe av det letteste du kan lage selv helt fra bunnen av er mandelmelk. Det krever få ingredienser, tar lite tid, og smaker helt fantastisk! I tillegg har du mulighet til å tilsette smak som vanilje eller kanel, salt og/eller søtning etter eget ønske. Oppskriften krever en blender - en av mine favoritter på kjøkkenet - og en nøttemelkspose. Nøttemelksposer får du kjøpt billig på nettet, og de varer lenge ettersom det bare er å vaske dem etter bruk og bruke dem igjen og igjen. Jeg har kjøpt min HER. Du kan evt bruke et kjøkkenhåndkle, men det kan være litt mer vrient.

Det er flere som lurer på om mandelmelk smaker som kumelk, og det gjør det ikke. Det smaker mandler, og evt tilsatt smak, og det har en søtere smak enn kumelk. Personlig drakk jeg aldri noe særlig melk rett fra glasset, så det er ikke et stort savn. Det jeg derimot brukte kumelk til var å ha i grøt, i bakverk osv, og til det synes jeg faktisk mandelmelk smaker mye bedre! Den er ikke like "tung" som kumelk, og gir etter min mening en mye friskere smak.

Jeg pleier å lage to porsjoner av denne oppskriften av gangen, for da har jeg for noen dager. Både samboeren min og jeg spiser havregrøt til frokost hver dag, så det går mye mandelmelk. Ettersom melken ikke er tilsatt noen form for konserveringsmidler har den kortere holdbarhetstid enn kumelk og plantemelk kjøpt i butikk, og min erfaring er at den kan stå i kjøleskapet i ca 5 dager. Melken skiller seg litt når den har stått en stund, men det er bare å riste godt på flasken før bruk, så er den så god som ny!

Oppskrift

2 dl mandler 8 dl vann En klype salt Litt søtning etter ønske (jeg bruker lønnesirup) Evt smak (jeg bruker vaniljepulver)

1. Mål opp mandlene, og ha dem i en skål med vann over natten. Dette gjør mandlene myke, og da blender de mye lettere neste dag. 2. Hell mandlene over i et dørslag eller en sikt og skyll dem godt. 3. Ha mandlene over i en blender og tilsett ferskt vann og salt. Kjør blenderen til mandlene er helt knust og innholdet i blenderen har fått en fin og hvit farge. 4. Tilsett søtning og/eller smak hvis du ønsker det, og kjør blenderen i noen sekunder til. Du kan gjerne smake til, og gjøre dette i flere omganger. 5. Finn frem nøttemelksposen, og legg den oppi en bakebolle eller lignende. Hell melken i posen (her kan det være lurt å få litt hjelp til å holde kantene på posen oppe de første gangene), og pass på at du får tømt blenderen helt. 6. Snurp sammen posen, og klem forsiktig melken ned i bollen. Begynn øverst, og klem deg gradvis nedover. Unngå å vri posen, for da kan den lett revne (snakker av egen erfaring)! 7. Når du merker at du har fått presset all væsken ut av nøttemelksposen og det kun er en fast masse igjen er melken klar! Hell melken over i en flaske eller lignende og oppbevar i kjøleskapet.

Tips! Mandelmassen som du sitter igjen med i posen kan brukes i feks grøt og smoothies. Oppbevar den i en tett boks i kjøleskapet, og bruk den i løpet av noen få dager.

Nøttemelksposen vasker du lett ved å skylle den i varmt vann, og husk å vrenge den og vaske innsiden godt også. La den lufttørke før du legger den tilbake i skapet.

Jeg oppbevarer melken i glassflasker i kjøleskapet! Det er lurt å kjøpe noen med litt bred tut slik at det er lettere å helle over melken når du har laget den, og pass på at flasken er tett slik at du har mulighet til å riste den! Flaskene jeg bruker har jeg kjøpt på Granit, men jeg fant dem dessverre ikke på nettsiden deres, så det er mulig at de har gått ut av produksjon.

Klem

#vegansk #mandelmelk #mandler #plantemelk

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com