• Trude Fjugstad

Ønsker for 2020

Om få timer er 2020 her, og vi går inn i et nytt tiår. 2019 har mildt sagt vært utfordrende med store eksamener, jobb på midlertidig lisens som veterinær og første halvdel av siste året på veterinærstudiet. Jeg avsluttet skoleåret med å være så utmattet som jeg noen sinne har vært (og etter 19 år sammenhengende med skole har jeg vært mye sliten), og jeg følte helt ærlig at det var såvidt jeg kom meg igjennom siste eksamen. Enda godt at det var siste eksamen på hele studiet!


Med bakgrunn i dette har jeg brukt juleferien til å 1. slappe av og 2. fundere over hvordan takle de neste månedene på studiet med litt mer energi til overs og generelt sett leve mer i henhold til det jeg synes er viktig i livet. Jeg vet at mange har et ambivalent forhold til nyttårsforsetter, så i stedet for nyttårsforsetter har jeg heller tenkt til å dele mine ønsker for 2020. Litt mindre resultatorientert, mye mer fokus på selve opplevelsen. Jeg vet ikke om det er noe interessant for noen andre å lese, men kanskje det kan inspirere til å endre fokus litt fra press til tilstedeværelse og fra måloppnåelse til alt det fine man kan oppleve underveis!


Ekte. Flere gode, dype samtaler med alt fra de nærmeste til de mer perifere. Være ærlig om hva jeg vil og hva jeg ønsker å bruke tiden min på og følge egne instinkter. Bruke mindre tid på det overfladiske aspektet av sosiale medier og heller tørre å dele det som er ærlig og sårbart hvis jeg skal dele noe. Ikke gjøre ting fordi jeg føler jeg må når jeg ikke må, og heller tørre å kjenne etter og gjøre det jeg ønsker (derav søke PPU til høsten). Mer tid med familie, utvidet familie, Petter, Ulrik og gode venner. Og mer tilstedeværelse når man er sammen ved å legge vekk skjermer. Gjøre litt mindre av det jeg ikke liker og litt mer av det jeg liker (i den grad det lar seg gjøre såklart, slipper ikke unna nattevakt på skolen). Sånn generelt sett leve mer i henhold til verdiene mine.


Enda mer variasjon i matveien. Jeg er så inspirert av Megan Rossi, også kalt @theguthealthdoctor på instagram, som er klinisk ernæringsfysiolog med en doktorgrad i tarmflora til å spise så variert som mulig. Ulike planter inneholder ulike fibre som mater ulike tarmbakterier, og i tillegg til helsegevinstene er det også spennende å bruke nye råvarer og teste nye oppskrifter. Så i 2020 vil jeg prøve å variere så mye som mulig og utforske flere kornsorter, grønnsaker, frukter og nøtter.


Litt mer tid på hytta. Det er ganske utrolig hvordan det å være på hytta kan gi hvilepuls umiddelbart. Stillhet, natur og ingenting å gjøre er tydeligvis oppskriften på å motvirke hverdagens stress, og hver gang jeg er på hytta spør jeg meg selv om hvorfor jeg ikke er der oftere. I fjor var jeg en uke på hytta alene med Ulrik, og sett bort ifra at jeg ble ganske mørkeredd på kveldstid og at det etterhvert var litt ensomt var det utrolig deilig å flytte eksamenslesingen fra en trist lesesal til stearinlys, turer under stjerneklar himmel og frisk luft. I år blir ønsket å dra oftere på hytta og ikke minst å dele opplevelsen med flere av mine nærmeste.


Lese bøker (som ikke er fag). Etter mange år på skole har det blitt til at jeg i feriene ikke orker å finne frem en bok, og det er utrolig synd når jeg egentlig elsker å lese. Søsteren min leser minst 20 bøker i året, så jeg har litt å strekke meg etter, men det viktigste er tross alt ikke hvor mange bøker det blir, men heller gleden av å lese. Jeg har en bunke med favorittbøker som jeg ønsker å dele med dere, men de fleste er medisinrelatert og ikke skjønnlitterære. Litt mer skjønnlitteratur i 2020 får bli noe å sikte mot!


Mer tid med min bestevenninne Lina. Jeg håper så inderlig at alle i løpet av livet får oppleve å ha en Lina i livet sitt og at man kan kjenne på hvor nærende et godt vennskap kan være. Å ha en venn som man kan ringe når ting er vanskelig, som man kan tilbringe rolige kvelder med, som man kan klage til når man er frustrert og som man kan dele interessene sine med og tilbringe verdifull tid med. Som introvert er det få mennesker jeg kan si at virkelig gir meg energi, men en kveld med Lina er som å plugge i laderen, og jeg føler meg sett, trygg og satt pris på. Det er uvurderlig, og uten tvil noe jeg ønsker mer av i det kommende året.


Bevege kroppen på så mange ulike måter som mulig. Tenk at kroppen vår er skapt for bevegelse og at noe av det sunneste man kan gjøre er å bevege seg på forskjellige måter. I 2020 skal jeg fortsette med yoga, fortsette å klatre, Petter og jeg skal fortsette på selskapsdans sammen (utrolig gøy!), og jeg skal prøve å finne tilbake til løpegleden og ta med Ulrik på løpeturer. Og selvfølgelig skal vi gå turer i by og fjell, kanskje svømme litt mer enn i fjor, sykle litt, padle litt kajakk og finne på annet sprell.


Minst like mye sjokolade som i 2019. Jeg er selvutnevnt verdens største sjokoladeelsker. Jeg spiser sjokolade hver eneste dag, og jeg gjør det med den beste samvittighet. Livets små gleder! Jeg skal lage en egen guide om de beste veganske sjokoladene, alt fra hverdagssjokolader (it's a thing) til de mer luksuriøse!


Bevare og skape nye tradisjoner. Familie er det aller viktigste for meg, og det er få ting jeg setter så stor pris på som tradisjoner. Nå som jeg har blitt voksen (hjelp) merker jeg at mange av tradisjonene fra barndommen gradvis fases ut. Da gjelder det å ta vare på de man har og etablere nye. En av favorittene er den årlige Københavnturen med Lina. Så er det romjulen på hytta, familieselskap i forbindelse med bursdagen min, 17.mai med venner fra korpset, sommerferie i Kroatia. I år inviterte vi dessuten hele familien min og familien til Petter hjem til mamma og pappa på middag 1. juledag, og planen er å skape en tradisjon hos oss den dagen vi kjøper hus hvor alle inviteres på vegansk julemat hos oss.


Kaste mindre mat. Vi kaster alle for mye mat, og jeg er intet unntak. Særlig spinat og middagsrester havner for ofte i søpla (etter å ha ligget i kjøleskapet i noen uker og råtnet skikkelig), så her må det tiltak til. Først og fremst vil det bestå av å planlegge ukens middager enda bedre, å heller kjøpe frosne grønnsaker enn ferske hvis jeg vet at vi ikke rekker å bruke dem opp, og å la middagsrester stå langt fremme i kjøleskapet i glassbokser slik at vi ikke glemmer dem. Vi vil også fortsette å bruke appen Too Good To Go til å redde overskuddsmat, feks brød!


Prioritere meditasjon. Av alle self care-ritualer som florerer på sosiale medier er det et jeg personlig vet at har stor betydning for meg, og det er meditasjon. Jeg er ikke så begeistret for dry brushing, hjemmelagde ansiktsmasker og lignende, for slike rutiner er så langt ifra viktige og nødvendige for å ha det bra og i mine øyne rett og slett overfladiske og unødvendig tidsbruk. Jeg vil heller tilbake til kjernen og det som er ekte, nemlig å lære å sitte i stillhet med tankene mine. Med det kommer bedre søvn, mindre temperament (snakker av egen erfaring) og mer tilstedeværelse i hverdagen. Jeg bruker appen Headspace, og målet er å bruke den helst daglig i 2020.


Ta flere bilder og finne tilbake til gleden i fotografering. For noen år siden var jeg på tur med kameraet mitt i skogen hver eneste dag, og jeg fant så mye glede i å fange øyeblikk. Det er jeg utrolig takknemlig for i dag, for jeg har flere hundre bilder av hunden min Bernhard som nå henger på veggene og bidrar til å ivareta minnene. Med årene forsvant den gleden litt, og det er utrolig synd, for jeg setter så stor pris på å ha bilder fra ulike stunder og opplevelser. Kanskje jeg kan finne tilbake til gleden ved å ta flere portrettbilder? I 2020 skal jeg dessuten fotografere en venninnes bryllup (!), så det gjelder å øve!


Oppdatere bloggen oftere. Tenk om tid og motivasjon kom samtidig, det hadde vært fint! Jeg blir så utrolig takknemlig når jeg får meldinger fra dere og når dere bruker oppskriftene mine, så i 2020 har jeg lyst til å prøve å få delt litt mer enn jeg rakk i 2019. Mye av "problemet" ligger nok i at jeg er veldig kresen på hva jeg legger ut, og jeg har ikke lyst til å dele noe med mindre jeg føler at jeg har noe å bidra med. Kvalitet over kvantitet! Nå har jeg mange ideer i hodet som jeg håper å få ut i live, og jeg håper det fører til mer lesestoff og mer matglede i 2020!

Har dere noen ønsker for 2020? Jeg vil gjerne si hjertelig godt nytt år til dere alle! Jeg ønsker dere alt godt i det nye året!


Klem

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle